Источноромански јазици

(Пренасочено од Источно-Романски јазици)

Источноромански јазици или познати како влашки јазици се група на романски јазици кои се развиле во југоисточна Европа, како првични варијанти на латинскиот јазик.

Источноромански јазици
Географска
распространетост:
Источна Европа (Балкан)
Класификација:индоевропски
Гранки:

Карта на Балканот населен со Романци/Власи.

Јазици уреди