Отвори го главното мени

Историjа словенобугарска e првата ренесансна работа на бугарската историографија напишана од Паисиј Хилендарски во Хилендарскиот манастир и Зографскиот манастир во периодот 1760 - 1762 година. Прв примерок е дело на Софрониј Врачански (1765). [1]

ИзвориУреди