Иродион Жураковски

Архиепископ Иродион е епископ на Руската црква, архиепископ Черниговски и Новгород-Северски .

Животопис уреди

Архиепископот Иродиот потекнува од мало руско благородничко семејство, чиј основач бил Соснински. Се образувал на колегиумот во Киев .

Монашки завети земал во манастирот Киев Межигорск Спаски.

Во 1685 година бил поставен за ѓакон на манастирот Киев Межигорск, во 1687 година станал еромонах, од 1690 година бил поглавар на овој манастир во ранг на егумените. На 6 јануари 1709 година бил издигнат како архимандрит на манастирот Межигорск.

На 3 мај 1722 година бил поставен за епископ Черниговски и потоа се издигнал до чинот архиепископ .

Архиепископот Иродион, според неговите мемоарски записи, бил енергичен и упорен архипастир. Тој многу придонел во едукацијата на свештенството, во подобрување на благосостојбата на црквата, исправка на моралот на свештенството и се обидел да го елиминира прекумерното влијание на световните луѓе врз црковните работи. Поради тоа што бил загрижен за подобрувањето на епархијата, тој бил многу груб и тоа предизвикувало незадоволство во разните слоеви на општеството и со тоа имал многу непријатели. Во 1731 година, Светиот Синод направил и истражна комисија за жалби против епископот Иродион.

Владиката Иродион вложил многу напор во развојот на колегиумот Чернигов . Придонел за создавање на реторичкиот тек на Теофан Жолтовски (1726) „Куќа на елоквенцијата на Тулијан“, кој не е објавен..

Интересни се неговите дипломи и писма до хетман кој ги пишувал на украински јазик, кои содржеле поплаки за угнетувањето врз свештенството. Овие написи содржеле многу интересни детали за начинот и обичаите во тоа време и вредни информации за состојбата на училишните работи во Украина .

Во 1734 година се пензионирал во манастирот Киев - Межигорск .

Белешки уреди

  • Иродион (Жураковский) сайт Русское Православие
  • Иродион (Жураковский)“. Енциклопедиски речник „Брокхаус и Ефрон“ : во 86 тома (82 тома и 4 доп.). Санкт Петербург. 1890–1907.