Иранска монархија

Иранската монархија доживеала многу преобразби низ вековите, од времето на Персиското царство, па сѐ до основањето на современ Иран.

Според кралскиот првенствен поредок, титулата Шаханшах е еднаква на титулата Император (Цар). Женската варијанта пак, од времето на исламското освојување на Персија до 1967, кога Фара Пахлеви била крунисана за царица, (обично сопругата на монархот) се нарекува Маликах (кралица-придружничка).

Соврмената иранска монархија била основана во 1501 со доаѓањето на династијата Сефевиди (1500 - 1722) под водство на шах Исмаил I, и со тоа дошол крајот на т.н. „четврто доба“ на политичкиот раскол.

Иран по уредување бил апсолутна монархија. За време на Персиската уставна револуција во 1905-11, Иран станал уставна монархија, и останал така сѐ до 1925. Реза Пахлеви извршил преврат и го симнал шахот Ахмед Каџар, последниот од династијата Каџари, и ја основал династијата Пахлеви.

Монархијата била укината во 1979 со револуција под водство на ајтола Рухолах Хомеини, го истерал последниот шах, Мухамед Реза Пахлеви, во бегство, и основал Исламска република.

Владетели на Персија/ИранУреди

СефевидиУреди

АфшаридиУреди

ЗандиУреди

КаџариУреди

ПахлевиУреди

Персија го добива името „Иран“.

Повладеачки поглавари на династијата Пахлеви (1979-денес)Уреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди