Список на руски владетели

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Император на Русија)

Во различни периоди, владетелите на Рутенија/Киевската Рус/Московија/рана Русија/Царска Русија ја носеле титулата Кнез (Војвода или Принц), Велик Кнез (Велик Војвода, Велик Принц или Голем Принц), Цар, Император.

Патријарсите, поглавари на Руската православна црква понекогаш биле извршители на должноста на владетели на Русија — како на пример за време на полската окупација и интеррегнум (16101613 год.)

Поврзано: Владетели на Киевската Рус.

Кнезови на Владимир-СуздалУреди

Кнезови на МоскваУреди

Цареви на Русија, 1547-1721Уреди

Императори на Русија, 1721-1917Уреди

Видете Список на руски водачи како продолжение на оваа листа.

ПретендентиУреди

Видете Титуларен Император на Русија за список на кандидати.

Надворешни врскиУреди