Имамзаде Халил-паша

Имамзаде Халил-паша, познат и како Османчишки Имамзаде Халил-паша, (починал во 1413) — отомански државник, кој бил Голем везир во периодот од 1406 до 1413 година.[1]

Османчишки Имамзаде
Халил
Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
18 декември 1406 – 1413
Монарх Мехмед I
Претходник Чандарли Али-паша
Наследник Бајазит-паша
Лични податоци
Роден(а) Османчик, Турција
Националност Османлија
Вероисповед ислам

Животопис

уреди

Имамзаде Халил-паша се родил во Османџик, во северниот дел на Анадолија, како син на Хајдар-паша.

Во 1402 година, средноазискиот владетел Тамерлан со огромни сили навлегол во Анадолија и тешко ја поразил отоманската војска во Битката кај Ангора. Султанот Бајазит I бил заробен и починал во заробеништво следната 1403 година.

По заробувањето и смртта на султанот Бајазит I, неговите сунови Сулејман, Муса, Иса и Мехмед започнале меѓусебна борба за власта.

Имамзаде Халил-паша најпрво ја извршувал функцијата беглербег на Анадолија, а на 18 декември 1406 година, султанот Мехмед I го назначил за Голем везир.

Неговиот син, Коџа Мехмед Низамудин-паша, исто така ја извршувал функцијата Голем везир.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, p. 9.
Политички функции
Претходник
Чандарли Али-паша
Голем везир
18 декември 1406 - 1413
Наследник
Бајазит-паша