Илинка Донова

македонска универзитетска професорка

Илинка Димева Донова (29 октомври 1946 во Сопот) — македонска професорка на Природно-математичкиот факултет во Скопје.[1]

Илинка Димева Донова
Родена Илинка Димева
29 октомври 1946
Сопот, СФРЈ СФР Југославија
Националност Македонка
Занимање професорка

Животопис уреди

Професорката Димева Донова дипломирала (1970) и магистрирала (1981) на Природно-математичкиот факултет (ПМФ) во Скопје, а докторирала во Љубљана, Словенија во 1992 година. Предавала општа и неорганска хемија, аналитичка хемија и историја на хемијата. Објавила десетина трудови (поливина од нив во странство), а на научни собири презентирала триесетина соопштенија. Учествувала во обработката на четири научноистражувачки проекти. Била раководител на Заводот за аналитичка хемија на Институтот за хемија на ПМФ.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Доневски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 482. Text "series " ignored (help)