Израел Гелфанд

Израел Мојсеевич Гелфанд (руски: Израиль Моисеевич Гельфанд, хебрејски: ישראל געלפֿאַנד) (роден на 2 септември 1913 - почина на 5 октомври 2009) беше руски математичар којшто има постигнато многу во различни гранки на математиката, вклучувајќи ја теоријата на групи, теорија на избор, линеарна алгебра и др. Долги години Гелфанд предавал на државниот универзитет во Москва, а моментно работи на Рутгерсовиот универзитет во САД. Тој е добитник на голем број на награди како Лениновиот орден и Волфовата награда. Израел Гелфанд е и следбеник на Кралското друштво.

Израел Мојсеевич Гелфанд
Izrail Gel'Fand.jpg
Роден2 септември 1913
Окни, Одеса, Украина, Руска Империја
Починал5 октомври 2009
Хајленд Парк, Њу Џерси, САД
Националност Русија
Полињаматематичар
УстановиМосковски државен универзитет,
Рутгерсов универзитет
ОбразованиеМосковски државен универзитет
Докторски менторАндреј Колмогоров
ДокторандиЕндре Семереди
Познат погрупна теорија, теорија на избор, математичка анализа
Поважни наградиЛенинов орден (3 пати)
Волфова награда (1978)
Американска математичка заедница Стилова награда (2005)