Иван Митевски (8 април 1948, Скопје25 септември 2015, Скопје, Македонија) — македонски режисер[1].

Иван Митевски
Роден 8 април 1948
Скопје,  СФРЈ
Починал 25 септември 2015
Скопје,  Македонија
Националност Македонец
Занимање режисер

Животопис уреди

Доајено на телевизиската играна и документарна програма. Митевски бил еден од најплодните македонски режисери, со мошне голем опус на документарни и играни филмови, главно во продукција на Македонската телевизија. Неговите филмови имаат добиено голем број награди.[2]

Творештво уреди

Неговите филмови ја скенирале човековата душа. Болката и осаменоста, но и љубовта и разбирањето. Бил предводник на познатата скопска телевизиска документарна школа. Поважни филмови:

  • „Време на летала“,
  • „Заминување од Пасквелија“,
  • „Трето доба“,
  • „Децата на светот“,
  • „Црвениот трендафил на Скопје“.

Направил и стотици документарци и ги освоил бројните признанија низ светот, а документарецот -

  • „Глас“ влегол во банката на податоци на УНЕСКО [3].

Наводи уреди

Надворешни врски уреди