Зоран Живковиќ (писател)

Зоран Живковиќ (Зоран Живковић), роден на 5 октомври 1948 година) е српски писател, универзитетски професор, есеист, истражувач, издавач и преведувач. Делата на Жиковиќ се преведени на 20 јазици и тој беше награден со Светска награда за фантазија[1].

Зоран Живковиќ
Зоран Живковиќ на Eurocon во Копенхаген, 2007 г.
Роден/а5 октомври 1948(1948-10-05)(75 г.)
Белград, Југославија
ЗанимањеПисател • Универзитетски професор
Јазиксрпски
НационалностСрбин
Апсолвент наУниверзитет во Белград
ЖанрРоман, Новела, расказ, есеј, енциклопедија
Значајни дела Библиотеката
Скриена камера

Животопис уреди

Во 1973 година Зоран Живковиќ дипломирал теорија на литература на Катедрата за компаративна книжевност на Филолошкиот факултет на Универзитетот во Белград.

Магистрирал во 1979 година со делото „Антропоморфизмот и мотивот на првиот контакт во делата на Артур Кларк“ неговиот докторат во 1982 година од истиот универзитет. Неговата дисертација беше „Појавување на научната фантастика како жанр на уметничка проза“ („Потекло на научната фантастика како жанр на уметничка проза“).

Од средината на седумдесеттите до раните деведесетти, Живковиќ нашироко се занимавал со научна фантастика. Освен неговите две тези, бил издавач (основајќи го отпечатокот Поларис, преку кој објавил над двесте книги), преведувач (преведувајќи повеќе од 70 книги, главно од англиски), есеист (се појавиле четири книги есеи на Живковиќ. во овој период), истражувач (произведувајќи голема, богато илустрирана, двотомна „Енциклопедија на научна фантастика“) и ТВ водител (тој напиша и водеше телевизиска серија за научно-фантастичниот кино, насловена „Ѕвездениот екран“ ). Од средината на деведесеттите наваму, Живковиќ го прекина својот ангажман во СФ и целосно се свртил кон пишување негенеричка фикција. (Во оваа функција тој се дефинира себеси како „писател без никакви префикси - скромен практикувач на античката и благородна уметност на прозата.“) Еден негов ран агент му предложил Живковиќ да објави под името „Доналд Ливингстон“, за да го направи своето дело повеќе се продава во САД, предлог што Живковиќ го отфрли. Помеѓу 1993 и почетокот на 2016 година тој напиша 21 книга со белетристика кои беа објавени во 81 странско издание, 20 јазици и 23 земји .

Живковиќ е добитник на повеќе книжевни награди за својата белетристика.

Во 1994 година неговиот роман „Четвртиот круг“ ја доби наградата „Милош Црњански“.

Во 2003 година, мозаичниот роман Библиотеката на Живковиќ ја освои наградата "Светска награда за фантазија" за најдобар роман.

Во 2007 година неговиот роман „Мостот“ ја добил наградата „Исидора Секулиќ“.

Во 2007 година Живковиќ ја доби наградата „Стефан Митров Љубиша“ за животно дело во литературата.

Во 2014 и 2015 година Живковиќ доби три награди за неговиот придонес во литературата на литературата: „Арт-Анима“, „Станислав Лем“ и „Златниот змеј“.

Во 2005 година, белградската ТВ станица „Студио Б“ ја продуцираше ТВ серијата „Колекционерот“ („Сакупљач“), базирана на мозаичниот роман на Живковиќ „Дванаесет колекции“.

Во 2007 година, познатиот српски филмски автор Пуриша Ѓорѓевиќ го режираше филмот „Двајца“, заснован на измислените теми на Живковиќ.

Две од приказните на Живковиќ беа произведени како радио преноси од Би-Би-Си: „Возот“ (2005) и „Бардилникот на ноќната маса“ (2007).

Престижното американско книжевно списание World Literature Today донесе посебен дел за пишувањето на Живковиќ во изданието ноември/декември 2011 година.

Од 2007 до 2017 година, Живковиќ беше професор на Филолошкиот факултет на Универзитетот во Белград каде предаваше Творечко пишување. Тој беше иницијатор на Работилницата за творечко пишување во 2011 година.

Во 2019 година неговите собрани дела беа објавени на англиски јазик во САД.

Од 2020 година неговите дела се преведени на 20 јазици[2].

Библиографија уреди

Фикции уреди

 • Четвртиот круг (1993)
 • Временски подароци (1997)
 • Писателот (1998)
 • Книгата (1999)
 • Невозможни средби (2000)
 • „Седум допири на музиката“ („Седум допири на музиката“, 2001 година)
 • Библиотеката (2002)
 • Чекори низ маглата (2003)
 • Скриена камера (2003)
 • Прегради ( Вагон , 2004 година)
 • Четири приказни до крајот (2004)
 • Дванаесет колекции и чајџилница (2005)
 • Мостот (2006)
 • „Госпоѓица Тамара, Читачот“ (2006)
 • Амаркорд ( Амаркорд , 2007)
 • Последната книга (2007)
 • Ешеровите јамки“ (2008)
 • Писателот на духови (2009)
 • Петте чуда на Дунав (2011)
 • Големиот ракопис ( Најдете ме , 2012)
 • Компендиум на мртвите ( Зборник мртвих , 2015)
 • Преведувач на слики ( Photo Interpreter , 2016)
 • „Белата соба“ (2021)

Нефикција уреди

 • Современици на иднината (Современици на иднината, 1983)
 • Ѕвездениот екран (1984)
 • Прв контакт (1985)
 • Енциклопедија на научна фантастика I-II (1990)
 • Есеи за научна фантастика (1995)
 • За жанрот и пишувањето (За жанрот и пишувањето, 2010 година)
 • Глинениот писател: Обликување во творечкото пишување (2013)
 • Предизвиците на фантазијата (2013)

Антологии уреди

 • Ѓаволот во Бризбејн (2005)
 • Фантастични патувања во Бризбејн (2007)

Критички изданија уреди

 • „Демони“ на Достоевски („Злобни души“, Достоевски, 2021)

Награди уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

Нефикција уреди

Интервјуа уреди