Знаме на Белоруската Советска Социјалистичка Република

(Пренасочено од Знаме на Белоруската ССР)

Знамето на Белоруската Советска Социјалистичка Република било усвоено на 25 декември 1951 година од страна на владата на тогашната Белоруска ССР.

FIAV historical.svgЗнаме на Белоруската ССР

ДизајнУреди

Пред официјалното усвојување, знамето на Белоруската ССР било целосно црвена (1919, додека постоела Литванско-Белоруската ССР), потоа била додадена кириличната скратеница ССРБ (1919-1937), а подоцна и срп и чекан како и петокраката ѕвезда (1937-1951), карактеристични симболи на комунизмот. Знамето било во употреба сè до 1991, кога било заменето со сегашното знаме на Белорусија кое не го променило значително изгледот.

Историски знамињаУреди

ПоврзаноУреди