Злетовска парохија

Злетовска парохија — една од петте пробиштипски парохии и е под јурисдикција на Архиерејското намесништво од Штип со седиште во пробиштипско Злетово во црквата „Св. Богородица“. Во составот на ова парохија се селата: Злетово, Древено, Бунеш. Ратавица, Шталковица, Лесново (црквите во Лесново припаѓаат на Лесновскиот манастир кој е ставропигијален), Турско Рудари и Трипатанци

Цркви и манастириУреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да не е целосен:

име населено место изградена слика
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Злетово 11 век
(главна парохиска црква)
 
Црква „Св. Илија“ Злетово 20 век
Црква „Св. Богородица Балаклија“ Злетово
Црква „Св. Спиридон“ Зеленград 20 век  
Црква „Покров на Пресвета Богородица“ Зеленград
Црква „Св. Јован Крстител“ Древено 18 век
Црква „Св. Илија“ Бунеш околу 1885  
Црква „Св. Никола“ Шталковица н/п
Црква „Св. Троица“ Ратавица 2015  
Црква „Св. Ѓорѓи“ (Глобички манастир) Ратавица 1926 (реновирана)
Црква „Св. Архангел Михаил“ Лесново 14 век  
Црква „Св. Илија“ Лесново 14 век
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Лесново 14 век
Црква „Св. Петка“ Лесново
Црква „Св. Врачи“ Лесново
Црква „Св. Димитриј“ Лесново
Црква „Св. Никола“ Лесново
Црква „Св. Наум Охридски“ Лесново
Црква „Свето преображение“ Лесново
Црква „Св. Димитриј“ Турско Рудари започ. 2019

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Координати: 41°59′27″N 22°14′21″E / 41.99083° СГШ; 22.23917° ИГД / 41.99083; 22.23917