Звонимир „Звонко“ Лепетиќ (Беране, 14 февруари 1928 - Загреб, 4 јануари 1991) е поранешен хрватски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Животопис

уреди

Звонимир Лепетиќ, еден од најистакнатите глумци на хрватскиот и југословенскиот филм. Има снимени повеќе од седумдесет филмови и телевизиски серии, а доби бројни значајни признанија и награди. Неговата театарска кариера започна во Задарскиот театар (денес Хрватската театарска куќа Задар). Брат е на глумецот Јоже Лепетиќ. Во новември 2005 година се пласирал на осмото место на списокот „Најдобри хрватски глумци на сите времиња“ што ја составило хрватското филмско списание „Холивуд“.[1]

Филмографија

уреди
 • Глув барут (1990)
 • Belle Epoque (1990./2007.)
 • Крива (1989) ТВ
 • Човек кој знаеше каде север и каде југ (1989) ТВ
 • Лео и Бригита (1989) ТВ
 • Браќа по мајка (1988)
 • Тајната на манастирската ракија (1988)
 • Вечерни ѕвона (1988) ТВ
 • Азра (1988)
 • Маруда или смрт (1987)
 • Работен живот (1987)
 • Мисија на мајор Атертон (1986) ТВ - Четнички војвода Спасоје Дакиќ
 • Балкански шпион (1984)
 • Окупација во 26 слики (1978)
 • Луди денови (1977)
 • Полна пареа (1978)
 • Капелски Кресови (1975-1976) ТВ серија

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди