Запад

(Пренасочено од Западно)

Запад е правец во географијата и една од четирите страни на светот. Се наоѓа на спротивната страна од исток и на 90 степени од север и југ. Запад е спротивниот правец во кој земната топка се врти околу нејзината оска и генералната насока во која очигледно зајдува сонцето. Во навигацијата со компас, запад е означен со агол од однос 270°.

Запад на компас

Запад како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди
  1. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 22.
  2. „Белешка за авторот и делото“, во: Џон Фанте, Прашај ја правта. Скопје: Темплум, 2008, стр. 247-249.
  3. „Белешка за авторот и делото“, во: Џон Фанте, Прашај ја правта. Скопје: Темплум, 2008, стр. 247-249.
  4. Discogs, The Cult ‎– Dreamtime (пристапено на 17.5.2020)
  5. YouTube, The Church - Starfish (Full Album) 1988 - 480P.mp4 (пристапено на 15.10.2017)