Замбоанга Сибугај

Замбоанга Сибугајпокраина на Филипините која се наоѓа во регионот Замбоанга на Минданао. Главен град е Ипил. Покраината се граничи со Северна Замбоанга на север, Јужна Замбоанга на исток и Замбоанга на југозапад. На југ излегува на заливот Моро.

Замбоанга Сибугај
[[Image:|140px|Провинцискиот грб на Замбоанга Сибугај]]
Провинцискиот грб на Замбоанга Сибугај
Мапа на Филипините со факти за Замбоанга Сибугај highlighted
Мапа на Филипините со факти за Замбоанга Сибугај
Регион Замбоанга
Главен град Ипил
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 16
 - Барангај 388
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 29.
 - Вкупно (2000) 497.239
 - Густина 161/km² (29.)
Површина 44-та
 - Вкупно 3.087,9 km²
Основана 22 февруари, 2001
Јазици себуански, чавакански, тагалошки, шпански и англиски
Гувернер Џорџ Т. Хофер
Објект во Ипил

Демографија Уреди

Според пописот од 2000 во Замбоанга Сибугај живееле 497.239 жители со густина од 161 жит/км2.

Најзборувани јазици се себуанскиот и хилигајнонскиот. Тагалошкиот и англискиот се исто така говорени и доста разбрани.

Стопанство Уреди

Индустријата главно е заснована на производство на храна и производсво на текстил. Оваа покраина е позната по производство на восок и свеќи.

Географија Уреди

Административна поделба Уреди

Замбоанга Сибугај е поделена на 16 општини и 389 барангаи.

Надворешни врски Уреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати:   6°34′50″N, 122°02′16″E