Женски портрет (Зографски)

Женски портрет – слика од Ѓорѓи Зографски. Сликата е масло на платно со димензии 29,5х20,6 см, завршена пред 1894 година. Во сопственост е на Националната галерија на Македонија во Скопје[1]

Женски портрет
Творец Ѓорѓи Зографски
Година пред 1894
Димензии 29,5 см × 20,6 см
Место Национална галерија на Македонија, Скопје

Ликот на младата девојка е претставен допојасно и фронтално на маслинестозелена заднина. Облечена е во темна облека. Околу вратот носи бела тантелеста панделка со златен медалјон, а на ушите златни обетки. Врз уредената коса на патец носи розови цветови. Лицето е освежено со розови интонации.

Наводи

уреди