Жена со гитара (скулптура во Скопје)

Жена со гитара претставува мермерна скулптура на жена со гитара. Споменикот се наоѓа на Кејот „13 ноември“ во центарот на Скопје. Автор на оваа скулптура е Синиша Новески. Скулптурата била поставена во април 2009 година.[1]

Поглед кон скулптурата

Оваа скулптура е дел од проектот на Министерството за култура за поставување 36 скулптури во центарот на Скопје.[2]

Наводи

уреди
  1. „Скулптурата ќе им го разубавува денот на минувачите“. Вечер. 6 мај 2009. Посетено на 2011-08-14.[мртва врска]
  2. „ИЗБРАНИ 40 РЕШЕНИЈА ОД КОНКУРСОТ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА“. Премин. Посетено на 2011-07-26.