Желимир Жилник (Ниш, 8 септември 1942) — српски филмски режисер и сценарист, главно на документарци.

Желимир Жилник
Роден(а)8 септември 1942.(1942-09-08)(81 г.)
Ниш, Србија
ОбразованиеУниверзитет во Нови Сад
Занимањережисер, сценарист
СопружникСарита Матијевиќ
РодителиКонрад Жилник, Милица Жилник
Страница
http://www.zilnikzelimir.net/

Животопис уреди

Роден е на 8 септември 1942 година во кампот на Црвениот крст во Ниш, каде била приведена неговата мајка. Бидејќи неговите родители Слободан и Милица починале за време на војната (неговата мајка била убиена во логорот, а неговиот татко бил убиен од четниците во 1944 година), тој пораснал со семејството на неговата мајка.

Вниманието на себе го привлекол во 60-тите години на минатиот век со филмовите „Невработени луѓе“ и „Рани дела“, за кои добил меѓународни награди. Добитник е на наградата Златна мечка во 1969 година за филмот „Рани дела“ на меѓународниот филмски фестивал во Берлин и наградата „Теди“ во 1995 година, исто така, на Берлинскиот фестивал, за филмот „Газ од мермер“.

Добитник е на повеќе филмски награди, вклучувајќи ја и наградата за животно дело на фестивалот за документарен и краток филм во Белград во 2013 година.[1] Добитник е на Наградата на средноевропската иницијатива на 30-тиот Филмски фестивал во Трст во 2019 година.[2]

Режија на филмови уреди

Година Филм
1960-ти
1967 Журнал за младината на село во зима (документарен краток филм)
1967 Пионери малчки (документарен краток филм)
1967 Лека ноќ, Шњука (краток филм)
1968 Невработени луѓе (документарен краток филм)
1969 Јунски движења (документарен краток филм)
1969 Рани дела
1970-ти
1971 Црн филм (документарен краток филм)
1971 Жените доаѓаат
1973 Востание во Јазак (документарен краток филм)
1975 Наведени згради
1975 Јавно погубување
1976 Рај
1976 Збогум
1978 Плацмајстори (документарен краток филм)
1979 Седум мадарски балади (ТВ)
1980-ти
1980 Истарски Италијанци (ТВ)
1981 Вера и Ержика (ТВ)
1982 Драгољуб и Богдан (документарен филм)
1983 Втора генерација
1984 Станимир слегува в град (ТВ)
1985 Сите ѕвезди (документарен краток филм)
1986 Сопнати овчички (ТВ)
1986 Убави жени поминуваат низ град
1986 Белграде, добро утро (ТВ)
1988 Жешки плати (серија)
1988 Бруклин - Гусиње (ТВ)
1989 Тартиф
1989 Така се калеше челикот
1989 Стара машина (ТВ)
1990-ти
1993 Тито по втор пат меѓу Србите (документарен филм)
1995 Газ од мермер
1999 Каде плови овој брод
2000.-те
2001 Тврдина Европа
2003 Кенеди се враќа дома (документарен филм)
2005 Каде беше Кенеди 2 години? (документарен краток филм)
2005 Европа преку плотот (документарен филм)
2007 Кенеди се жени
2009 Стара школа на капитализмот
2013 Пирика на филм

Сценарија за филмови уреди

Година Филм
1960-ти
1968 Невработени луѓе (документарен краток филм)
1969 Рани дела
1970.-те
1971 Црн филм (документарен краток филм)
1971 Жените доаѓаат
1987 Ангел чувар
1973 Востание во Јазак (документарен краток филм)
1980-ти
1982 Драгољуб и Богдан (документарен филм)
1983 Втора генерација
1985 Сите ѕвезди (документарен краток филм)
1986 Убави жени проаѓаат низ град
1986 Белграде, добро утро (ТВ)
1988 Бруклин - Гусиње (ТВ)
1989 Така се калеше челикот
1990-ти
1993 Тито по втор пат меѓу Србите (документарен филм)
1995 Газ од мермер
1999 Каде плови овој брод
2000-ти
2003 Кенеди се враќа дома (документарен филм)
2005 Каде беше Кенеди 2 години? (документарен краток филм)
2005 Европа преку плотот (документарен филм)
2007 Кенеди се жени
2009 Стара школа на капитализмот (документарен филм)

Улоги уреди

Година Филм Улога
1985 Тајванска канаста (ТВ)

Наводи уреди

Надворешни врски уреди