Железара (населба)

населба во Скопје

Железараскопска населба во западниот дел на Општина Гази Баба. Наречена е според железарницата која се наоѓа во непосредна близина. Железара се граничи со Автокоманда на југ, на исток и североисток со железарницата Макстил, а на север со Бутел 2, додека на запад со Парк шумата Гази Баба.

Земјотресот во Скопје од 1963 година: Населба Железара, новоизградени монтажни станови (29 декември 1963)

Објекти уреди

Познати личности уреди

Наводи уреди

  1. Нова црква "Свето Преображение" ќе се издигне во Железара. Архивирано од изворникот на 2016-03-06. Посетено на 2014-11-25.