Жан Дарлан ( ???? - Алжир, 24 декември 1942), генерал, француски администратор за Северна Африка. За време на истоварувањето на англоамериканските сили, спротивно на наредбите на водачите на квислишкиот режим на Петен, тој им нареди на француските трупи да го прекинат огнот, благодарение на што сојузничките единици го продолжија истоварувањето и натамошното напредување. И покрај тоа, во редовите на „слободните Французи“ важеше за предавник, па еден приврзаник на Де Гол изврши атентат врз него.

Дарлан околу 1940 година