Ехидна (митологија)

Ехидна (грч. Έχιδνα) во старогрчката митологија е име на ќерката на морските божества Форкиј и Кето или Геја и Тартар.[1]

Скулптура на Ехидна

МитологијаУреди

Ехидна била полужена - полузмија. Ехидна заедно со стоглавото суштество Тифон родила многу деца кои биле изроди.

Нејзини потомци биле:

НаводиУреди

  1. Замаровски 1985, стр. 81.