Еротика (грчки: ερως = „Ерос, бог на љубовта“) жанр на книжевност, уметност и забава што се сосредоточува на теми на сексуална желба, страст и интимност.[1][2] За разлика од порнографијата, која првенствено има за цел да стимулира сексуална возбуда, еротиката често става поголем нагласок на развојот на карактерот и раскажувачкото и емоционално поврзување, додека сè уште ги истражува чувствените и сексуалните доживувања.[3] Може да има различни облици, вклучувајќи романи, раскази, поезија, филмови, фотографија и уметнички дела.[4]

Жена без градник

Низ историјата, еротиката била дел од човечката култура, со примери што потекнуваат од древните цивилизации како што се Грците и Римјаните. Со текот на времето, таа се развила за да ги одразува промените во општествените ставови кон сексуалноста и еротизмот. Додека некои еротски дела можат да бидат изразити и видливи во нивните описи на сексуалните средби, други можат да бидат пофини и упливи, насочувајќи се на исчекувањето и истражувањето на желбите.

Еротиката игра улога во истражувањето на човечката сексуалност, фантазиите и сложеноста на врските. Може да им понуди на читателите и гледачите безбеден простор за истражување на нивните желби и фантазии, како и да ги оспори општествените норми и правила околу половиот однос и блискоста. Меѓутоа, како и секој вид медиум, еротиката може многу да се разликува по квалитет и содржина, и важно е поединците да ја користат одговорно и заемно, со почит кон себе и кон другите.

Еротиката може да значи и „љубовна страст, љубовен занес“.[1][2]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „еротика“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. 2,0 2,1 „еротика“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. "Erotica Is Not Pornography" Архивирано на 27 јули 2017 г.. William J. Gehrke. The Tech. December 10, 1996.
  4. Hudson, Grant P. (2019-08-14). „The Difference Between Erotica and Pornography“. clarendonhousebooks (англиски). Посетено на 2024-03-14.

Надворешни врски

уреди