Ерих Фридрих Вилхелм Лудендорф (9 април 1865, Крушевња, Полска - 20 декември 1937, Туцинг, Баварија, Германија) бил офицер во германската армија, генерал за време на Првата светска војна и, заедно со Паул фон Хинденбург, еден од победниците во Битката за Таненберг. По војната, во почетокот ги поддржувал Адолф Хитлер и Нацистичката партија. Бил ослободен од обвиненијата за неговата улога во неуспешниот државен удар на нацистите, познат како Хитлер-Лудендорф-пуч. Тогаш станал политички дезориентиран и се повлекол од јавниот живот истата година.

Паул фон Хинденбург и Ерих Лудендорф

Надворешни врски

уреди