Ерих Енгелс (1889–1971) бил германски сценарист, продуцент и режисер на филмот. Тој не треба да се меша со современиот германски режисер Ерих Енгел со кој делат слично име и презиме. [1]

Ерих Енгелс
Роден(а)23 Мај 1889
Ремшајид, Северна Рајна-Вестфалија, Германско Царство
Починал(а)25 Април 1971
Минхен, Баварија, Западна Германија
ЗанимањеРежисер, Продуцент, Сценарист
Активен1928 - 1963

Избрана филмографијаУреди

 • Драга татковина (1929)
 • Простории за давање (1930)
 • Убиецот Димитри Карамазов (1931)
 • Тајната на сината соба (1932)
 • На ваши наредби, наредникот (1932)
 • Новинар за криминал Холм (1932)
 • Случајот Робертс (1933)
 • Питер, Пол и Нанета (1935)
 • Овошје во соседската градина (1935)
 • Гром, Молња и Сонце (1936)
 • Сивата дама (1937)
 • Во името на народот (1939)
 • Доктор Крипен (1942)
 • Златниот пајак (1943)
 • Петок тринаесетти (1949 година)
 • Судско судење на доктор Јордан (1949)
 • Дама во црно (1951)
 • Ноќта без морал (1953)
 • Овошје во соседската градина (1956)
 • Вдовица со пет ќерки (1957)
 • Докторот Крипен живее (1958)
 • Татко, мајка и девет деца (1958)
 • Се разбира, возачите (1959)

НаводиУреди

 1. Bock & Bergfelder p.112

БиблиографијаУреди

 • Бок, Ханс-Мајкл и Бергфелдер, Тим. Концизен кинеграф. Енциклопедија на германското кино . Книги Бергахн, 2009 година.