Епиметеј (месечина)

Епиметејвнатрешна месечина на Сатурн. Позната е и по името Сатурн XI.

Епиметеј сликан од страна на Касини

Понекогаш месечините кои кружат околу една планета на меѓусебно растојание од 50 километри. Тие се наречени коорбитални месечини, бидејќи виртуелно делат иста орбита. Двете месечини, Епиметеј и Јанус, чија орбита е веднаш зад прстенот Ф, се пример за овој вид месечини. Тие ги заменуваат орбитите на секои 4 години и наизменично се доближуваат до Сатурн. Епиметеј е грутчеста месечина и е 28 километри подолга отколку што е широка или длабока. Таа е една од 16. месечини што се наоѓаат внатре во системот од прстени. Епиметеј има синхронизирана ротација - тоа значи дека секогаш со истата страна е свртен кон Сатурн, зашто неговата ротација и орбиталните периоди се еднакви. Додека кружи околу Сатурн, се однесува како месечина-водач и ги заробува честичките од прстените во прстенот Ф.

Прометеј се однесува исто во внатрешната страна на прстенот. Во 1967 година постоело сомневање за постоењето на Епиметеј, кој не било потврдено сè до 26 февруари 26 февруари 1980 година. Епиметеј била една од 8. месечини што таа година ги открил „Војаџер 1“.

Потекло на поимот

уреди

Месечината го носи името на еден од титаните, семејство на џинови во старогрчката митологија, кое многу одамна владеело на Земјата. Прометеј е еден од петте браќа на Епиметеј.

Користена литература

уреди
  • Андоновска, Ема и Шувака-Хоџиќ, Лавинија (2008). „Вселена“. Скопје: Младинска книга. ISBN 978-9989-2721-8-9.

Надворешни врски

уреди