Енкелад (грчки: Ἐγκέλαδος) — лик од старогрчката митологија, еден од гиганатите.

Позлатена бронзена фигура во градината на Версај, Гаспар Мерси.

МитологијаУреди

Бил дете на Тартар и Геа, според Хигин или Уран и Геја според Аполодор[1] и учествувал во гигантомахија каде го убил Зевс со својата молња и го погребал на Етна. Според други автори, го убила Атена од своите кочии и го фрлила на островот Сицилија или го погодил Силен со копје.[2]

Други ликовиУреди

Еден од Египтидите, сопруг на Амимона, кого таа го убила првата брачна ноќ.[3]

ЗанимливостиУреди

По овој лик е наречена месечината на Сатурн, Енкелад.

НаводиУреди

  1. theoi.com: Enkelados
  2. „Greek Myth Index: Enceladus“. Архивирано од изворникот на 28 септември 2010. Посетено на 2 август 2010.
  3. theoi.com: Amymone