Емили Ризберг

Емили Шарлот Ризберг (10 јуни 1815 година, во Скара - 11 ноември 1890, во Оребро ) била шведска писателка и реформаторски педагог. Таа го основала <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Risbergska_skolan" rel="mw:ExtLink" title="Risbergska skolan" class="mw-redirect cx-link" data-linkid="9">Risbergska skolan</a> (Рисберг училиште) во Оребро и служела како негов директор во 1863-1878 година. Емили Рисберг се смета за важен член на пионерите во образованието на девојчињата во средината на 19 век во Шведска, која го реформирала образованието на девојчињата со воспоставување на училишта за жени кои нуделе соодветно академско образование за жени, за разлика од плиткото образование на претходните училишта за девојчиња. [1]

Емили Шарлот Ризберг

НаводиУреди

  1. H.L Victorin (28 November 1890). „Emilie Risberg“ (PDF). IDUM (48): sid. 613. Посетено на November 1, 2018.