Ема од Франција

Ема (894-934) била ќерка на Роберт I од Франција и на Беатрис од Вермандоа, во 921 се омажила за војводата Рудолф Бургундски кој, по смртта на кралот Роберт I, бил крунисан за крал на Франките на 13 јули 923[1] во опатијата Сен-Медар во Соасон

Опис на два крала,сопругот на Ема Рудолф од Франција (десно, востоличен) и Карло Простиот (лево во средина)

Единственото дете кое таа му го родила на својот сопруг, Луј, умрело уште при раѓањето во 934. Ема починала истата таа година, откако претходно му помогнала на својот сопруг да се справи со немирите организирани од страна на големите вазали.

НаводиУреди

  1. Christian Bouyer, Dictionnaire des Reines de France, Librairie Académique Perrin, 1992 (ISBN 2-262-00789-6)


Ема од Франција
Претходник
Беатрис од
Вермандоа
Кралица на Франција
923–934
Наследник
Герберга од
Сакс