Елизабета од Данска (електорка на Бранденбург)

Елизабета од Данска, Норвешка и Шведска (24 јуни 1485 - 10 јуни 1555 година) била скандинавска принцеза која станала Електрика од Бранденбург како сопруга на Јоаким I Нестор, електор на Бранденбург . Таа била ќерка на кралот Ханс од Данска, Норвешка и Шведска и неговата сопруга, Кристина од Саксонија .

Елизабета од Данска

БиографијаУреди

Како дете, Елизабета имала блиска врска со нејзиниот брат, подоцнежниот крал на Данска, Кристијан II . Таа знаела да чита и пишува и на дански и на германски. На 10 април 1502 година се омажила за Јоаким I Нестор, изборник на Бранденбург, на двојна венчавка заедно со нејзиниот вујко, идниот крал Фредерик I од Данска и нејзината снаа Ана од Бранденбург . Елизабет и Јоаким доста добро се согласувале во првите дваесет години од нивниот брак и хармонично коегзистирале. Таа ја примила својата мајка во 1507 година, присуствувала на свадбата на нејзиниот брат Кристијан во 1515 година и го примила Кристијан во 1523 година.

Нејзиниот сопружник бил жесток приврзаник на римокатоличкото православие за време на реформацијата . Во 1523 година, таа ја посетила проповедта на Мартин Лутер со нејзиниот брат и нејзината снаа и станала убеден протестант . Во 1527 година, таа ја примила протестантската заедница јавно: тоа значел јавен прекин со Католичката црква и предизвика лконфликт со нејзиниот сопруг. Во 1528 година, нејзиниот сопруг побарал свештенички совет од Католичката црква дали треба да се разведе, да ја погуби или да ја изолира доколку таа одбие да се откаже од новото убедување. Црковниот собор одговорил дека тој треба да ја затвори.

Елизабета побегнала на дворот на нејзиниот вујко, Јован, изборник на Саксонија, и избила јавна дебата: протестантските монарси и нејзиниот брат ја поддржале, Лутер ја поддржал нејзината слобода да го остави сопругот поради нејзината религија и таа изјавила дека ќе се врати. само ако ѝ се дозволи да го задржи своето убедување и ако нејзиниот сопруг се откаже од својата прељуба и неговиот интерес за астрологијата . Инаку, таа предложила да се разделат, мислејќи на разделбата на сопствените родители во 1504 година. Таа добила резиденција во близина на Витенберг . Нејзиниот сопруг одбил да ѝ даде додаток и им забранил на синовите да ја посетуваат. Во 1532 година, нејзиниот вујко починал, а нејзиниот брат бил затворен, а таа ги изгубила своите поддржувачи.

Во 1535 година, нејзиниот сопруг умрел и нејзините синови ја замолиле да се врати во Бранденбург, но се предомислиле кога таа побарала парохиите во нејзиниот мираз да станат протестантски. Конечно се вратила во 1545 година и останала во Спандау .

Бракот на нејзиниот син Јоаким II Хектор, електор на Бранденбург, со Хедвиг Јагиелон не ја задоволил Елизабета. Католичките богослужби се одржувале за Хедвиг во нејзината приватна капела, а Електриката на Давагер исто така била несреќна затоа што Хедвиг не знаела да зборува германски.[1]

ПроблемУреди

Децата на Елизабета биле следниве:

  1. Јоаким II Хектор, електор на Бранденбург
  2. Ана (1507–1567), во 1524 година се омажила за Алберт VII, војвода од Мекленбург-Гистров .
  3. Елизабет (1510-1558), во 1525 година се омажила за Ерик I од Бранзвик-Каленберг ,
  4. Маргарет (1511–1577), во 1530 година се омажила за Џорџ I, војвода од Померанија ,
  5. Јован (1513–1571), Маркграв од Бранденбург-Кистрин.

ПредциУреди

 

НаводиУреди

  1. Chadwick, Owen (2003). The Early Reformation on the Continent. Oxford University Press. ISBN 0-19-926578-X. Посетено на 2009-08-30.

Надворешни врскиУреди

Елизабета од Данска (електорка на Бранденбург)
Роден(а): 24 June 1485 Починал(а): 10 June 1555
Владејачки титули
Незаземено Electress consort of Brandenburg
10 April 1502 – 11 July 1535
Незаземено