Елена Алексиева

Елена Алексиева (1975, Софија, Бугарија) - бугарска писателка.

ЖивотописУреди

Алексиева е магистер по меѓународни општествени односи, а на Новиот бугарски универзитет во Софија докторирала во областа на книжевната семиотика.[1]

ТворештвоУреди

Алексиева е авторка на поетските збирки „Јаже околу срцето“ и „Лицето на ангелот-убиец“; збирките раскази „Читателската група 31“, „Кој“, „Синдикатот на домашните миленици“; романите „Витезот, ѓаволот, смртта“, „Таа е овде“ и „Нобеловец“; и драмите „Теранеум“, „Глас“ и „Експеримент“. Исто така, таа се занимава и со преведување од англиски јазик.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 208.