Економска политика

Економска политика — збир на мерки и инструменти со кои државата (владата) влијае врз економската активност.

Цели на економската политика

уреди

Главни цели на економската политика се:[1]

Инструменти на економската политика

уреди

Наводи

уреди
  1. Љупчо Трпески, Монетарна економија - прво издание. Скопје, 2010, стр. 231.