Еднаквокрилци
Еднаквокрилец
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Членконоги
Класа: Инсекти
Ред: Ципокрилци
Натсемејство: Вошка
Видови

црцорци, растителни вошки

Едрнаквокрилци (лат. Homoptera) — инсекти со два пара еднакво градфени мембранозни крила, по што го добиле името[1]. Усниот апарат на еднаквокрилците има рилка што ја забодуваат во растенијата и со чијашто помош цицаат растителни сокови[1]. Има крилја со жолто-црни (тигрови) шари[1]. Карактеристично е што во нивното тело, во посебни органи, живеат ситни габички кои имаат важна улога во нивниот метаболизам[1]. Кај повеќето видови нозете се приспособени за одење, а кај некои задните нозе и за скокање. Во редот еднаквокрилци застапени се над 30.000 видови, подредени во две групи, црцорци или жеже-пече (Cicadoidea) и растителни вошки (Aphidina)[1]. Во Македонија има 332 таксона еднаквокрилци, од кои 2 се ендемски (Edwardsiana mirjanae Jankovic и Cicadetta macedonica Schedl)[1].

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Крпач, Владимир Т. (2009). „Едрилец“. Во Ристовски, Блаже (уред.). Македонска енциклопедија. 1. Скопје: МАНУ. стр. 516–517. Занемарен непознатиот параметар |coauthors= (се препорачува |author=) (help)CS1-одржување: користи параметар editors (link)