Едмунд (Прв Ерл на Ланкастер)

Едмунд (16 јануари 12455 јуни 1296) бил син на англискиот крал Хенри III и Елеонора. Во детските години станал претендент за тронот на Кралство Сицилија. Тој учествувал во деветтата крстоносна војна.

Едмунд
Edmond1.jpg
Ерл од Ланкастер и Ерл од Личестер
Наследник Томас
Сопружник евелина Форц
1269 - 1273
Бланка
1276 - 1296
Деца
Томас
Хенри
Јован
Марија
Династија Династија Плантагенет
Татко Хенри III
Мајка Елеонора
Почивалиште 15 јули 1296
Вестминстерска катедрала

Едмунд бил роден во Лондон. Тој е помлад брат на Едвард I, Маргарита и Беатриса. Како мал се здобил со титулата Ерл од Честер. Заедно со својот брат учествувал во Деветата крстоносна војна.

Тој се оженил на два пати, во 1269 година со Евелина Форц и Изабела Девон.