Отвори го главното мени

Атомска единица за маса

(Пренасочено од Единица за атомска маса)

Атомска единица за маса (унифицирана единица за атомска маса или јаглеродна единица) се означува со u. Таа е еднаква на:

Нејзината вредност изнесува 1,66x10-27kg.