Египќанин (филм од 1954)

Египќанин (англиски: The Egyptian) — американски филм од 1954 година, во режија на Мајкл Куртиз (Michael Curtiz) по сценариото на Филип Дјун (Philip Dunne) и Кејси Робинсон (Casey Robinson), засновано врз романот на Мајк Волтари (Mike Waltari). Главните улоги ги толкуваат: Џин Симонс (Jean Simmons), Виктор Мачјур (Victor Mature), Питер Јустинов (Peter Ustinov), Џин Тирни (Gene Tierney), Мајкл Вилдинг (Michael Wilding), Едмунд Пурдом (Edmund Purdom), Џон Карадин (John Carradine) и Бела Дарви (Bela Darvi). Покрај со одличната музика на Бернард Херман (Bernard Herrmann), филмот се одликува и со прекрасна костимографија и сценографија.[1]

Синопсис уреди

Дејствието на филмот се одвива во Египет за време на владеењето на 18. династија. Синухе (го игра Пурдом) е сираче кое го посвоило едно угледно лекарско семејство од Теба. Тој ја продолжува семејната традиција и станува угледен лекар. Новиот фараон Екнатон (го игра Вилдинг), во знак на благодарност поради тоа што Синухе и неговиот најдобар пријател Хоремхеб (го игра Мачјур) во една прилика му го спасиле животот, ги ангажира на служба во дворецот. Таму, Синухе се вљубува во една убава куртизана (ја игра Симонс) на која ѝ го препишува целиот имот...[2]

Наводи уреди