Европско првенство во ракомет за мажи 2020

Европското првенство во ракомет за мажи 2020 — 14. Европско првенство во ракомет за мажи организирано од Европската ракометна федерација. За првпат првенството ќе се одржи во три земји Австрија, Норвешка и Шведска, во периодот од 10 до 26 јануари 2020 година.

Европско првенство во ракомет за мажи 2020
Податотека:2020 European Men's Handball Championship.png
Податоци за првенството
Домаќин Австрија
 Норвешка
 Шведска
Траење9–26 јануари
Репрезентации24 (од 1 конфедерација)
Одржувалишта(во 6 градови-домаќини)

СалиУреди

  Стокхолм, Шведска   Малме, Шведска   Гетеборг, Шведска
Теле2 Арена
Капацитет: 35,000
Арена Малме
Капацитет: 13,000
Скандинавиум
Капацитет: 12,000
     
  Виена, Австрија   Грац, Австрија   Трондхејм, Норвешка
Виенска градска сала
Капацитет: 12,000
спортска сала Грац
Капацитет: 6,000
Трондхејм арена
Капацитет: 8,000
     

КвалификацииУреди

Квалификувани екипиУреди

Земја Квалификувана како Датум на квалификување Претходни учества
  Австрија Домаќин 20 септември 2014 3 (2010, 2014), (2018
  Норвешка Домаќин 20 септември 2014 8 (2000, 2004, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016) , 2014), (2018
  Шведска Домаќин 20 септември 2014 12 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016) , 2014), (2018
  Шпанија Бранител на титулата 26 јануари 2018 13 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2004, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016) , 2014), (2018
  Германија Група 1 победник 13 април 2019 12 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2004, 2008, 2010, 2012, 2016) , 2014), (2018
  Словенија Група 4 победник 14 април 2019 11 (1994, 1996, 2000, 2002, 2004, 2004, 2008, 2010, 2012, 2016) , 2014), (2018
  Хрватска Група 2 победник 14 април 2019 13 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016) , 2014), (2018
  Македонија Група 3 победник 12 јули 2019 5 (1998, 2012, 2014, 2016), (2018
  Данска Група 8 победник 12 јули 2019 12 (1994, 1996, 2000, 2002, 2004, 2004, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 , 2014), (2018)
  Унгарија Група 7 победник 12 јуни 2019 11 (1994, 1996, 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 , 2014), (2018)
  Латвија Група 4 финалист 12 јуни 2019 0 (debut)
  Португалија Група 6 финалист 13 јуни 2019 5 (1994, 2000, 2002, 2004, 2006)
  Франција Група 6 победник 13 јуни 2019 13 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 , 2014), (2018)
  Русија Група 7 финалист 13 јуни 2019 12 (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Чешка Група 5 победник 13 јуни 2019 9 (1996, 1998, 2002, 2004, 2008, 2010, 2012, 2014, 2018)
  Белорусија Група 5 финалист 13 јуни 2019 5 (1994, 2008, 2014, 2016, 2018)
  Полска Група 1 финалист 16 јуни 2019 8 (2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Швајцарија Група 2 runner-up 16 јуни 2019 3 (2002, 2004, 2006)
  Исланд Група 3 финалист 16 јуни 2019 10 (2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018)
  Црна Гора Група 8 финалист 16 јуни 2019 4 (2008, 2014, 2016, 2018)
  Босна и Херцеговина Група 5 трето место 16 јуни 2019 0 (debut)
  Србија Група 2 трето место 16 јуни 2019 5 (2010, 2012, 2014, 2016, 2018)
  Холандија Група 4 трето место 16 јуни 2019 0 (debut)
  Украина Група 8 трето место 16 јуни 2019 5 (2000, 2002, 2004, 2006, 2010)

Note: Bold indicates champion for that year. Italic indicates host for that year.

ЖдрепкаУреди

Ждрепката се одвила во Виена на 28 јуни 2019.[1][2]

ШешириУреди

Групите биле одредени на 17 јуни 2019.[3]

Шешир 1 Шешир 2 Шешир 3 Шешир 4

СудииУреди

На 21 август 2019, 23 биле утврдени судиските двојки.[4]

Прва фаза
Земја Судија
  Австрија Радојко Бркиќ
Андреј Јусуфхоџиќ
  Хрватска Далибор Јурновиќ
Марко Мрвица
  Данска Јеспер Мадсен
Хенрик Мортенсен
  Франција Шарлот Бонавентура
Жули Бонавентура
  Германија Роберт Шулце
Тобијас Тониес
  Исланд Јонас Еласон
Антон Палсон
  Норвешка Ларс Јерум
Хавард Клевен
  Србија Ненад Николиќ
Душан Стојковиќ
  Словачка Микал Бадура
Јарослав Ондогречула
  Словенија Бојан Лах
Давид Сок
  Шпанија Андреу Марин
Игнасио Гарсија

Прва и втора фаза
Земја судија
  Чешка Вацлав Хорачек
Јиржи Новотни
  Литванија Ваидас Мажеика
Миндаугас Гателис
  Црна Гора Иван Павичевиќ
Милош Ражнатовиќ
  Македонија Ѓорѓи Начевски
Славе Николов
  Португалија Дуарте Сантос
Рикардо Фонсека
  Шведска Мирза Куртагиќ
Матијас Ветервик
  Швајцарија артур Брунер
Морад салах

Главна фаза
Земја судија
  Хрватска Матија Губица
Борис Молошевиќ
  Данска Мартин Гјединг
Мадс Хансен
  Франција Стеван Пишон
Лорен Ревере
  Германија Ларс Гајпел
Маркус Хелбиг
  Шпанија Оскар Ралуј Лопез
Анхел Сабросо Рамирез

Прва фазаУреди

Сите натпревари се играат по (UTC+1).

Група AУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 9 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
9 јануари 2020
18:15
Хрватска   v   Црна Гора спортска сала Грац, Грац
9 јануари 2020
20:30
Белорусија   v   Србија спортска сала Грац, Грац

11 јануари 2020
16:00
Црна Гора   v   Србија спортска сала Грац, Грац
11 јануари 2020
18:15
Хрватска   v   Белорусија спортска сала Грац, Грац

13 јануари 2020
18:15
Србија   v   Хрватска спортска сала Грац, Грац
13 јануари 2020
20:30
Црна Гора   v   Белорусија спортска сала Грац, Грац

Група BУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 10 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
10 јануари 2020
18:15
Чешка   v   Австрија Виенска градска сала, Виена
10 јануари 2020
20:30
Македонија   v   Украина Виенска градска сала, Виена

12 јануари 2020
16:00
Австрија   v   Украина Виенска градска сала, Виена
12 јануари 2020
18:15
Чешка   v   Македонија Виенска градска сала, Виена

14 јануари 2020
18:15
Украина   v   Чешка Виенска градска сала, Виена
14 јануари 2020
20:30
Австрија   v   Македонија Виенска градска сала, Виена

Група CУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 9 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
9 јануари 2020
18:15
Шпанија   v   Латвија Трондхејм арена, Трондхејм
9 јануари 2020
20:30
Германија   v   Холандија Трондхејм арена, Трондхејм

11 јануари 2020
16:00
Латвија   v   Холандија Трондхејм арена, Трондхејм
11 јануари 2020
18:15
Шпанија   v   Германија Трондхејм арена, Трондхејм

13 јануари 2020
18:15
Холандија   v   Шпанија Трондхејм арена, Трондхејм
13 јануари 2020
20:30
Латвија   v   Германија Трондхејм арена, Трондхејм

Група DУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 10 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
10 јануари 2020
18:15
Франција   v   Португалија Трондхејм арена, Трондхејм
10 јануари 2020
20:30
Норвешка   v   Босна и Херцеговина Трондхејм арена, Трондхејм

12 јануари 2020
16:00
Португалија   v   Босна и Херцеговина Трондхејм арена, Трондхејм
12 јануари 2020
18:15
Франција   v   Норвешка Трондхејм арена, Трондхејм

14 јануари 2020
18:15
Босна и Херцеговина   v   Франција Трондхејм арена, Трондхејм
14 јануари 2020
20:30
Португалија   v   Норвешка Трондхејм арена, Трондхејм

Група EУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 11 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
11 јануари 2020
16:00
Данска   v   Исланд Арена Малме, Малме
11 јануари 2020
18:15
Унгарија   v   Русија Арена Малме, Малме

13 јануари 2020
18:15
Исланд   v   Русија Арена Малме, Малме
13 јануари 2020
20:30
Данска   v   Унгарија Арена Малме, Малме

15 јануари 2020
18:15
Русија   v   Данска Арена Малме, Малме
15 јануари 2020
20:30
Исланд   v   Унгарија Арена Малме, Малме

Група FУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 10 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
10 јануари 2020
18:15
Шведска   v   Швајцарија Скандинавиум, Гетеборг
10 јануари 2020
20:30
Словенија   v   Полска Скандинавиум, Гетеборг

12 јануари 2020
16:00
Швајцарија   v   Полска Скандинавиум, Гетеборг
12 јануари 2020
18:15
Шведска   v   Словенија Скандинавиум, Гетеборг

14 јануари 2020
18:15
Полска   v   Шведска Скандинавиум, Гетеборг
14 јануари 2020
20:30
Швајцарија   v   Словенија Скандинавиум, Гетеборг

Главна фазаУреди

Група IУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 16 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) Goal difference.
16 јануари 2020 C1 v B2 Виенска градска сала, Виена
16 јануари 2020 A2 v C2 Виенска градска сала, Виена
16 јануари 2020 A1 v B1 Виенска градска сала, Виена

18 јануари 2020 C1 v B1 Виенска градска сала, Виена
18 јануари 2020 A1 v C2 Виенска градска сала, Виена
18 јануари 2020 A2 v B2 Виенска градска сала, Виена

20 јануари 2020 A1 v B2 Виенска градска сала, Виена
20 јануари 2020 A2 v C1 Виенска градска сала, Виена
20 јануари 2020 B1 v C2 Виенска градска сала, Виена

22 јануари 2020 A1 v C1 Виенска градска сала, Виена
22 јануари 2020 A2 v B1 Виенска градска сала, Виена
22 јануари 2020 B2 v C2 Виенска градска сала, Виена

Група IIУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод.
First match(es) will be played on 17 јануари 2020. Извор: EHF
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) Goal difference.
17 јануари 2020 F1 v E2 Арена Малме, Малме
17 јануари 2020 D2 v F2 Арена Малме, Малме
17 јануари 2020 D1 v E1 Арена Малме, Малме

19 јануари 2020 F1 v E1 Арена Малме, Малме
19 јануари 2020 D1 v F2 Арена Малме, Малме
19 јануари 2020 D2 v E2 Арена Малме, Малме

21 јануари 2020 D1 v E2 Арена Малме, Малме
21 јануари 2020 D2 v F1 Арена Малме, Малме
21 јануари 2020 E1 v F2 Арена Малме, Малме

22 јануари 2020 D1 v F1 Арена Малме, Малме
22 јануари 2020 D2 v E1 Арена Малме, Малме
22 јануари 2020 E2 v F2 Арена Малме, Малме

Нокаут фазаУреди

 
ПолуфиналеФинале
 
      
 
24 јануари
 
 
I1
 
26 јануари
 
II2
 
 
 
24 јануари
 
 
 
II1
 
 
I2
 
Натпревар за 3 место
 
 
25 јануари
 
 
 
 
 
 

ПолуфиналеУреди

24 јануари 2020
18:00
I1 v II2 Теле2 Арена, Стокхолм

24 јануари 2020
20:30
II1 v I2 Теле2 Арена, Стокхолм

Натпревар за 5 местоУреди

25 јануари 2020
16:00
I3 v II3 Теле2 Арена, Стокхолм

Натпревар за 3 местоУреди

25 јануари 2020
18:30
LSF1 v LSF2 Теле2 Арена, Стокхолм

ФиналеУреди

26 јануари 2020
16:30
WSF1 v WSF2 Теле2 Арена, Стокхолм

Табела и статистикаУреди

ТабелаУреди

Место Екипа
 
 
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Екипата се квалификува за Светско првенство во ракомет за мажи 2021 и Летни олимписки игри 2020
Екипата се квалификува за Светско првенство во ракомет за мажи 2021

ReferencesУреди

  1. „EHF EURO 2020: Final tournament draw procedure released“. eurohandball.com. 25 April 2019. Архивирано од изворникот на 2019-07-06. Посетено на 2019-12-29.
  2. „Men's EHF EURO 2020 preliminary round groups drawn in Виена“. men2020.ehf-euro.com. 28 June 2019.
  3. „24 teams, six groups: how the EHF EURO 2020 Draw will be done“. men2020.ehf-euro.com. 17 June 2019. Архивирано од изворникот 17 June 2019. Посетено на 17 June 2019.
  4. „Referees named for Men's EHF EURO 2020“. eurohandball.com. 21 August 2019.

External linksУреди