Европско првенство во кошарка 1971

Европското првенство во кошарка 1971 година или Евробаскет 1971 е 17. европско првенство во кошарка. Домаќин на турнирот била Западна Германија и се играло во два града. Првенството се одржало од 10 до 19 септември, учествувале 12 селекции и шампион на крај била селекцијата на СССР.

Градови уреди

Есен Беблинген
Гругхале
капацитет: 10 000
Шпортхале Беблинген
капацитет: 8 000
   

Конечен распоред уреди

 1.   СССР
 2.   Југославија
 3.   Италија
 4.   Полска
 5.   Чехословачка
 6.   Бугарија
 7.   Шпанија
 8.   Романија
 9.   Западна Германија
 10.   Франција
 11.   Израел
 12.   Турција

Прва фаза уреди

Група A уреди

  Франција   Шпанија 66-79
  Романија   СССР 55-83
  Полска   Западна Германија 78-73
  Романија   Франција 65-64
  Шпанија   Полска 70-83
  СССР   Западна Германија 91-54
  Полска   Франција 91-65
  Романија   Западна Германија 79-69
  СССР   Шпанија 118-58
  Романија   Полска 74-80
  СССР   Франција 75-63
  Шпанија   Западна Германија 73-69
  СССР   Полска 94-73
  Романија   Шпанија 76-72
  Франција   Западна Германија 64-88
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
1.   СССР 5 5 0 461:303 10 +158
2.   Полска 5 4 1 405:381 8 +24
3.   Романија 5 3 2 349:368 6 -19
4.   Шпанија 5 2 3 352:412 4 -60
5.   Западна Германија 5 1 4 353:385 2 -32
6.   Франција 5 0 5 322:398 0 -76

Група B уреди

  Израел   Италија 68-87
  Чехословачка   Турција 88-69
  Југославија   Бугарија 70-69
  Турција   Израел 97-88
  Чехословачка   Југославија 66-81
  Италија   Бугарија 78-69
  Турција   Југославија 63-86
  Израел   Бугарија 75-98
  Италија   Чехословачка 74-60
  Бугарија   Чехословачка 85-74
  Израел   Југославија 92-118
  Турција   Италија 53-67
  Израел   Чехословачка 85-113
  Бугарија   Турција 87-60
  Југославија   Италија 79-68
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
1.   Југославија 5 5 0 434:358 10 +76
2.   Италија 5 4 1 374:329 8 +45
3.   Бугарија 5 3 2 408:357 6 +51
4.   Чехословачка 5 2 3 401:394 4 +7
5.   Турција 5 1 4 342:416 2 -74
6.   Израел 5 0 5 408:513 0 -105

Разигрување за 9 до 12 место уреди

тим 1 тим 2 резултат
  Западна Германија   Израел 99-76
  Франција   Турција 82-60

Разигрување за 5 до 8 место уреди

тим 1 тим 2 резултат
  Шпанија   Бугарија 84-95
  Романија   Чехословачка 74-87

Разигрување за 1 до 4 место уреди

тим 1 тим 2 резултат
  Полска   Југославија 75-100
  СССР   Италија 93-66

Финална фаза уреди

место тим 1 тим 2 резултат
11 место   Турција   Израел 74-84
9 место   Франција   Западна Германија 70-76
7 место   Шпанија   Романија 86-71
5 место   Бугарија   Чехословачка 76-99
3 место   Италија   Полска 85-67
Финале   СССР   Југославија 69-64

Наводи уреди