Ева Гонзалес (франц. Eva Gonzalès; Париз, 19 април 1849 — Париз, 6 мај 1883) — француска сликарка на импресионизмот. Таа била единствен ученик на сликатот Едуар Мане. Како и тој, таа никогаш не изложила слики со други импресионисти, но нејзините слики се јасно класифицирани во оваа насока.

Ева Гонзалес.

Ева Гонзалес умрала на првото породување, точно шест дена после смртта на својот учител, Едуар Мане.

Галерија уреди