Ебланскиот јазик (или „еблаитски“) е мртов семитски јазик што се говорел во III милениум п.н.е., во древниот град Ебла, помеѓу Алеп и Хама во денешна западна Сирија.

Еблански
Застапен воЕбла
ЕраIII милениум п.н.е.
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3xeb
Linguistxeb

За јазикот сведочат околу 5.000 таблички напишани со клинесто писмо пронајдени во рушевините, во периодот од 1974 до 1976 г.

Ебланскиот е источносемитски јазик како акадскиот и веројатно е мошне близок на претсаргонскиот акадски јазик.

Наводи уреди

  • A. Archi. 1987. "Ebla and Eblaite," Eblaitica 1. Ed. C.H. Gordon. Winona Lake, Indiana: Eisenbrauns. стр. 7–17.
  • Cyrus H. Gordon. 1997. "Amorite and Eblaite," The Semitic Languages. Ed. Robert Hetzron. New York: Routledge. стр. 100-113.
  • G. Rubio 2006. "Eblaite, Akkadian, and East Semitic." In The Akkadian Language in its Semitic Context (ed. N.J.C. Kouwenberg and G. Deutscher. Leiden: Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten), стр. 110–139.

Надворешни врски уреди