Душан Попов (Тител, Србија; 10 јули 1912 - Опио, Франција; 18 август 1981) — двоен агент од Кралството Југославија кој служел за британската МИ6 во Втората светска војна и давал лажни информации на Нацистичка Германија. Тој е познат по неговите кодни имиња: Душко (Југославија); Иван (Германија) и Трицикл (Велика Британија). Имал семејно потекло од Тетовско.[1]

Душан Попов
Роден 10 јули 1912
Тител, Австроунгарија (денес Србија)
Починал 18 август 1981 (воз. 69)
Опио, Франција

Попов бил инспирација за Џејмс Бонд според неговиот автор Ијан Флеминг.

Наводи уреди