Дојди и запознај ја жена ми

„Дојди и запознај ја жена ми“ (италијански: Romanzo popolare) –– филм на режисерот Марио Моничели (Mario Monicelli) од 1974 година. Автори на сценариото се Аџеноре Инкрочи (Agenore Incrocci) и Фурио Скарпели (Furio Scarpelli). Главните улоги ги играат: Орнела Мути (Ornella Muti), Микеле Плачидо (Michele Placido) и Уго Тоњаци (Ugo Tognazzi).[1]

Синопсис уреди

Џулио Баслети (го игра Тоњаци) е работоводител и синдикален службеник во една фабрика. Тој се жени со многу помладата Винченцина (ја игра Мути) со која набргу добива дете. Истовремено, за време на демонстрациите, еден работник го повредува полицаецот Пицуло (го игра Плачидо) и Џулио настојува да го наговори Пицуло да ја повлече тужбата. Тој успева, па дури и се спријателува со Пицуло. Меѓутоа, кога Пицуло се зближува со неговата сопруга, Џулио започнува да го јаде љубомората...

Наводи уреди

  1. Dođi i upoznaj moju ženu, talijanski film (пристапено на 15.5.2022)