Долна Џумаја (општина)

општина во Серскиот округ, Егејска Македонија
Општина Долна Џумаја
Δήμος Ηρακλείας
Dimos Iraklias - Central Macedonia.svg
Општина Долна Џумаја на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Сер
Гео. област: Серско Поле
Население: 23 337 (2001)
Седиште: Долна Џумаја
Нас. места: 26
Пошт. бр.: 624 00
Пов. бр.: 23250-2
Портал: dimosiraklias.gr

Долна Џумаја (грчки: Δήμος Ηρακλείας, Димос Ираклијас) — општина во Серскиот округ во централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Опфаќа 26 села, а административен центар е гратчето Долна Џумаја (Ираклија).

Населени местаУреди

Општината Долна Џумаја е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на три стари општини: Долна Џумаја, Орљак и Просеник.

Општинска единица Долна ЏумајаУреди

 
Поранешната општина Долна Џумаја на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Долна Џумаја има 13 173 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Долна Џумаја (3 609 жители)
 • село Долна Џумаја (или Бајракли Џумаја, Серска Џумаja; Ηράκλεια, Ираклија) (3 551 жител)
 • село Долап (или Дулап; Σαρακατσαναίικο, Саракацанејко) (58 жители)
 • Општински оддел Баракли
 • село Баракли (или Бајракли; Βαλτερό, Валтеро) (1 335 жители)
 • Општински оддел Елшани
 • село Елшани (или Елшен; Καρπερή, Карпери) (1 099 жители)
 • Општински оддел Ерниќој (1 659 жители)
 • село Ерниќој (Ποντισμένο, Пондисмено) (1 589 жители)
 • село Симон (Σιμώνας, Симонас) (80 жители)
 • Општински оддел Кајали
 • село Кајали (Λιθότοπος, Литотопос) (698 жители)
 • Општински оддел Орманли (1 191 жител)
 • село Орманли (Δασοχώρι, Дасохори) (974 жители)
 • село Чавдар (Ψωμοτόπι, Псомотопи) (217 жители)
 • Општински оддел Пурлида
 • село Пурлида (или Порлида, Λιμνοχώρι, Лимнохори, од 1927 до 1955 г. Κογχύλια, Конхилија) (696 жители)
 • Општински оддел Спатово
 • село Спатово (Κοίμηση, Кимиси) (1 539 жители)
 • Општински оддел Хазнатар
 • село Хазнатар (Χρυσοχώραφα, Хрисохорафа) (1 347 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓаат и денес иселените села Али Паша, Бурсук, Бахтијар и Мантар.

Општинска единица ОрљакУреди

 
Поранешната општина Орљак на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Орљак (Δήμος Στρυμωνικού) има 4 775 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Орљак
 • село Орљак (Στρυμώνικό, Стримонико) (1 645 жители)
 • Општински оддел Драгош
 • село Драгош (Ζευγολατειό, Зевголатио) (480 жители)
 • Општински оддел Коприва
 • село Коприва (Χείμαρρος, Химарос) (868 жители)
 • Општински оддел Салтакли (512 жители)
 • село Салтакли (Καλόκαστρο, Калокастро) (368 жители)
 • село Башќој (Κεφαλοχώρι, Кефалохори) (144 жители)
 • Општински оддел Секавец (721)
 • Општински оддел Турица
 • село Турица (или Троица; Τριάδα, Тријада) (529 жители)

Општинска единица ПросеникУреди

 
Поранешната општина Просеник на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Просеник (Δήμος Σκοτούσσης) има 5 389 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Просеник
 • село Просеник (Σκοτούσσα, Скотуса) (1 440 жители)
 • Општински оддел Кула
 • село Кула (Παλαιόκαστρο, Палеокастро) (723 жители)
 • Општински оддел Кумли
 • село Кумлија (или Кумли; Αμμουδιά, Амудија) (1 124 жители)
 • Општински оддел Ќуприја
 • село Ќуприја (или Ќупри; Γεφυρούδι, Гефируди) (729 жители)
 • Општински оддел Мелникич
 • село Мелникич (Μελενικίτσι, Меленикици) (759 жители)
 • Општински оддел Топалово
 • село Топалово (Νέα Τυρολόη, Неја Тиролои) (614 жители)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди