Отвори го главното мени

Договор од Сан Жермен

мировен договор потпишан на 10 септември 1919 г.

Договорот од Сен Жермен бил потпишан на 10 септември во 1919 година, во палатата Сен-Жермен-ен-Лаје во Париз, меѓу земјите на Антанта и новооформиранта Република Австрија како припадничка на поразените Централни сили.

Оваа е еден од мировните договори со која е завршена и Првата светска војна. А кои на Париска мировна конференција (од 18 јануари 1919 година-28 јуни 1919 година во Париз) ја заклучиле секоја победа на секоја земја посебно.

Според договорот кои бил регулиран и распадот на Австроунгарија. Република Австрија, составана од повеќе територии на која живееле и зборувале германски јазик, морала да признае неазвисност на Германија, Чехословачка, Полска, и кралството СХС. Во договорот биле регулирани и воените репарации, кој Австрија требала да плати воени трошкови кон Антанта.