Дионисиј Александриски

Дионисиј Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 248 до 264 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија. Тој бил наречен и Велики, и бил првиот папа со таа титула, по онаа во Рим.

Дионисиј Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен248
Службата завршила264
ПретходникХераклас
НаследникМаксим
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија