Димитар Гаџанов

бугарски османист, професор по турски јазик

Димитар Г. Гаџанов (бугарски: Димитър Г. Гаджанов; 1874 - по 1935) — бугарски научник, османист и турколог, предавач по турски јазик.

Животопис уреди

Гаџанов е роден во Ѓумурџина, Западна Тракија, денес во Грција.[1] Предавал турски јазик на Софискиот универзитет. Во 1916 г. учествувал во експедиција во Македонија.[2]

Наводи уреди