{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Sorbus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Диво грозје, вообичаено наречено Роуан (Велика Британија: /ˈrəʊən/, САД: /ˈroʊən/) [3] и планински пепел, е вид листопадно дрво или грмушка од семејството рози . Тоа е многу променлив вид, а ботаничарите користеле различни дефиниции за видот за да ги вклучат или исклучат дрвјата кои потекнуваат од одредени области; неодамнешната дефиниција [4] вклучува дрвја родени во поголемиот дел од Европа и делови од Азија, како и северна Африка. Опсегот се протега од Мадеира, Британските острови и Исланд до Русија и северна Кина . За разлика од многу растенија со слична дистрибуција, не е роден во Јапонија.[4]

Диво грозје
Rowan tree 20081002b.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Sorbus
Вид: Диво грозје
Биномен назив
Sorbus aucuparia
Sorbus aucuparia
A roadside tree with berries in Ireland
Зачуван статус
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Rosids
Ред: Rosales
Фамилија: Rosaceae
Род: Sorbus
Подрод: Sorbus subg. Sorbus
Вид:
S. aucuparia
Биномен назив
Sorbus aucuparia

Distribution map
Синоними[2]
List
  • Aucuparia pinnata Fourr.
  • Aucuparia silvestris Medik.
  • Crataegus aucuparia (L.) Salisb.
  • Mespilus aucuparia (L.) Scop.
  • Pyrenia aucuparia (L.) Clairv.
  • Pyrus altaica (Koehne) M.F.Fay & Christenh.
  • Pyrus anadyrensis (Kom.) M.F.Fay & Christenh.
  • Pyrus aucuparia (L.) Gaertn.
  • Pyrus boissieri (C.K.Schneid.) M.F.Fay & Christenh.
  • Pyrus camschatcensis (Kom.) M.F.Fay & Christenh.
  • Pyrus lanuginosa (Kit.) DC.
  • Sorbus altaica Koehne
  • Sorbus anadyrensis Kom.
  • Sorbus aucuparia f. flavescentimarginata Jalas
  • Sorbus aucuparia var. hortorum P.D.Sell
  • Sorbus bachmarensis Gatsch.
  • Sorbus boissieri C.K.Schneid.
  • Sorbus boissieri f. apicidenticulata Gatsch.
  • Sorbus caucasigena Kom. ex Gatsch.
  • Sorbus caucasigena f. longifoliolata Gatsch.
  • Sorbus caucasigena f. subintegerrima Gatsch.
  • Sorbus caucasigena f. terminalidenticulata Gatsch.
  • Sorbus caucasigena f. versicolor Gatsch.
  • Sorbus cordata Gand.
  • Sorbus lanuginosa Kit.
  • Sorbus monticola Gand.
  • Sorbus subserrata Opiz

Дивото грозје има тенко стебло со мазна кора, лабава и заоблена круна, а неговите листови се шипки во парови ливчиња на централна вена со крајнo ливче. Цвета од мај до јуни во густи коримби од мали жолтеникаво-бели цветови и развива мали црвени мевчиња како плод што зрее од август до октомври и ги јадат многу видови птици. Растението е непотребно и отпорно на мраз и ги колонизира нарушените и недостапни места како краткотраен пионерски вид .

Овошјето и зеленилото на Дивото грозје, луѓето ги користеле во создавање на јадења и пијалоци, како народен лек и како сточна храна за добитокот. Неговото цврсто и флексибилно дрво традиционално се користи за обработка на дрво. Се сади за зајакнување на почвата во планинските предели или како украсно дрво и има неколку сорти .

ИмињаУреди

Биномното име Диво грозје е составено од латинските зборови sorbus- сервисно дрво и aucuparia, што потекнува од зборовите avis-„птица“ и capere-„фаќање“ и ја опишува употребата на плодот на Дивото грозје како мамка за птици .[5] Растението е попознато како роуан и планински пепел,[6] и исто така е наречено Амур планински пепел, Европски планински пепел, брз зрак, брз зрак или роуан . Имињата Роуан и планински пепел може да се применат на други видови во подродот Sorbus, а планинскиот пепел може да се користи за неколку други далечно поврзани дрвја . Видот не е тесно поврзан ниту со вистинските јасен дрвја (родот Fraxinus ), кои исто така носат лисја со шипки, ниту со видот Eucalyptus regnans, наречен и планински пепел, роден во Тасманија и Викторија во југоисточна Австралија.[7] Дивото грозје претходно беше категоризирана како Pyrus aucuparia .[8] Цитирањето на авторот Sorbus aucuparia L. му припаѓа на Карл Линеус .

ОписУреди

Дивото грозје се јавува како дрво или грмушка што расте меѓу 5 и 15 м во висина.[9] Круната е лабава и заоблена или со неправилна форма, но широка и растението често расте во повеќе стебла.[10][11] Стеблото е тенко и цилиндрично и достигнува до 40 см во пречник, а гранките се испакнати и се закосени нагоре.[5] Кората на младото диво грозје е жолтеникаво-сива и блескава и станува сиво-црна со подолжни пукнатини во напредната возраст; се отстранува бигорот во мали снегулки.[6][11] Леќите во кората се издолжени и обоени во светол окер.[12] Растението не е често постаро од 80 години и е едно од најкратковечните дрвја во умерената клима.[11][13] Дрвото од Дивото грозје има широк црвеникаво бело сапун и светло-кафеава до црвеникаво кафена срцевина . Тоа е дифузно-порозна, флексибилна, еластична и цврста, но не и издржлива, со густина од 600 дп 700 кг/м во сушена состојба.[6] Корените на Дивото грозје растат широко и длабоко, а растението е способно да никне и може да се регенерира по преклопувањето .[5]

Сложените листови се шилести со 4 до 9 пара ливчиња од двете страни на централна вена и со крајно ливче.[6] Во основата на ливчето има спарени штипки кои личат на лист.[14] Листовите се до 20 см долго, 8 до 12 см широки и распоредени во алтернативна шема на листови на гранка,[5] разликувајќи ги од оние од пепел, Fraxinus excelsior, кои се спротивни и без штипки. Листовите се со издолжено-ланцетна форма, 2 до 6 см долги, и 1 to 2.5 см широки со остро назабени рабови и имаат кратки стебла или седат блиску до централната вена освен најоддалечениот ливче.[15] Летоците се покриени со сиво-сребрена коса по никнувањето, но главно стануваат голи откако ќе се расплетат.[16] Нивната горна страна е темно зелена, а долната страна е сивозелена и филц. Младите ливчиња мирисаат на марципан кога се пржени.[16][17] Летоците се асиметрични на дното.[11] Зелението на Дивото грозје расте во мај и пожолтува на есен или темно-црвени на суви места.[5][18]

Пупките на Дивото грозје често се подолги од 1см и имаат влакна до филцирани влакна.[11] Овие влакна, кои исчезнуваат со текот на времето, покриваат темно кафеави до црни пупки.[19] Крајните пупки се овални и зашилени и поголеми од аксиларните пупки, кои се тесни, овални и зашилени, блиску до гранчето и често се закривени кон него.[12][19]

 
Цветање

Дивото грозје е еднодомно .[17] Достигнува зрелост на 10-годишна возраст и носи многу плодови речиси секоја година.[5] Растението цвета од мај до јуни (по повод повторно во септември) во многу жолтеникаво бели коримби кои содржат околу 250 цветови.[10][20][21] Коримбите се големи, исправени и испакнати.[22] Цветовите се помеѓу 8 и 10 мм во пречник и имаат пет мали, жолтеникаво-зелени и триаголни сепали кои се покриени со влакна или голи.[6][21] Петте кружни или овални ливчиња се жолтеникаво-бели и цветот има до 25 стомаци споени со королата за да формираат хипантиум и јајник со два до пет стила; стилот е споен со садот .[6][22] Цветовите на Дивото грозје имаат непријатен мирис на триметиламин .[17] Нивниот нектар е богат со фруктоза и гликоза.[21]

Нејзините бобинки се тркалезни шипки помеѓу 8 и 10 мм во пречник кои зреат од август до октомври.[17] Овошјето е зелено пред да созрее, а потоа обично се претвора во портокалова или црвена боја. Сепалите опстојуваат како црна, петкрака ѕвезда на зрелиот плод.[5][23] Коримб носи од 80 до 100 поми.[24] Помето содржи јајник во облик на ѕвезда со две до пет локули кои содржат едно или две рамни, тесни и зашилени црвеникави семиња.[6][21] Месото на плодот содржи каротеноиди, лимонска киселина, јаболкова киселина, парасорбинска киселина, пектин, провитамин А, сорбитол, танин и витамин Ц.[25] Семето содржи гликозид.[26]

 
Планинскиот пепел, на пр. оваа во веригата Веркор, го чува својот плод доцна наесен
 
Млади дрвја, со видлива типична форма на лист

Дивото грозје има хромозомски број 2 n =34.[27]

Дистрибуција и живеалиштеУреди

 
Диво грозје расте со планински бор во италијанските Алпи

Дивото грозје се наоѓа во пет подвидови:[21][28]

 • Дивото грозје, подвид: aucuparia : се наоѓа во поголемиот дел од опсегот на видовите, помалку на југ
 • Диво грозје, подвид: fenenkiana (Георгиев и Стој. ): има тенки, ретко влакнести летоци и депресивно-глобозно овошје, ограничено во Бугарија
 • Диво грозје, подвид: глабрата ( Вим. & Граб.): помалку влакнести, пронајдени во северна Европа и централноевропските планини
 • Диво горзје, подвид; praemorsa ( Guss. ): има влакнести летоци и јајцевидни плодови, пронајдени во Јужна Италија, Сицилија и Корзика
 • Диво грозје, подвид: сибирица (Хедл.): речиси без влакна, пронајдена во североисточна Русија

Може да се најде во речиси цела Европа и Кавказ до Северна Русија и Сибир, но не е роден во Јужна Шпанија, Јужна Грција, Сардинија, Балеарските Острови, Азорските Острови и Фарските Острови .[28][29] Видот беше претставен како украсен вид во Северна Америка .[28] Распространета е од рамнини до планини до линијата на дрвото каде што расте како единствен листопаден вид меѓу Крумхолц .[5] На Алпите расте на надморска височина до 2,000 м.[10] Дивото грозје се појавува северно од бореалната шума кај арктичката линија на дрвјата; во Норвешка, се наоѓа до 71-та паралела на север .[6][28] Многу успешно се натурализираше во Америка од Вашингтон до Алјаска и на исток во Канада и североисточниот дел на САД.

Дивото грозје е непобарлив вид и може да издржи сенка.[6] Тој е отпорен на мраз и може да толерира зимска сувост и кратка сезона на растење .[30] Фабриката е исто така отпорна на загадување на воздухот, ветер и притисок од снег.[31][32] Дивото грозје претежно расте на умерено сува до умерено влажна почва, кисела, со малку хранливи материи, песоклива и лабава.[19] Често расте во камена почва или глинена почва, но и песочна почва или влажен тресет.[5] Растението најдобро расте на свежа, лабава и плодна почва, претпочита просечна влажност и не толерира солена почва или наводнување.[6][19][33] Може да се најде во лесни шуми од секаков вид и како пионерски вид над паднатите мртви дрвја или во чисти сечи, и на работ на шумите или на страните на патиштата.[5] Семето на Дивото грозје лесно 'ртат, па растението може да се појави на недостапни карпи, урнатини, виљушки од гранки или на шупливи дрвја.[5]

Највисокото дрво на Дивото грозје во Обединетото Кралство се наоѓа во Хилтерн Хилс во Југоисточна Англија . Овој исклучителен примерок е 28 м висок и има пречник на багажникот од 56 см.[34] Во Германија, невообичаено голем примерок се наоѓа во близина на Вендиш Варен, село во Мекленбург-Западна Померанија . Ова дрво има повеќе од 15 м висок, стар е околу 100 години и има пречник од 70 см .[35] Највисокото познато дрво на Дивото грозје во Ирска е 18 м висок примерок во опатија Гленстал, округот Лимерик .[36]

ЕкологијаУреди

 
Штета предизвикана од дивеч

Дивото грозје се опрашува со пчели и муви.[17] Нејзините семиња се размножуваат така што се пренесуваат недопрени во нивниот измет.[37] Овошјето го јадат околу 60 видови птици и неколку цицачи.[38] Особено им се допаѓаат дроздовите и другите птици-пејачки, а ги јадат и дивечот со копита, црвената лисица, европскиот јазовец, спанковецот и верверицата.[20][23] Дивото грозје се користи како извор на храна за птиците преселници во зима, вклучително и боемски восок, забележан оревокршач и црвенило.[18] Дивечот со копита, исто така, претерано прелистува зеленило и кора.[5] Корените на растението може да се најдат во симбиоза со арбускуларна микориза и поретко со ектомикоризални габи.[27][30]

Обично подоцна се заменува со поголеми шумски дрвја.[39] Во Средна Европа често расте во асоцијација со црвен бозел, козја врба, евроазиска трепетлика и сребрена бреза.[39] Растението е многу запаливо и има тенденција да не акумулира растителен отпад.[30][40]

Други видови од родот Sorbus лесно се хибридираат со Дивото грозје и може да резултира со хибридна видообразба ; хибридите вклучуваат Sorbus × hybrida, мало дрво со овални назабени лисја и 2 до 3 пара летоци, што е хибрид со Sorbus × intermedia, и Sorbus thuringiaca, дрво со средна големина со издолжени лисја и 1 до 3 пара летоци кои понекогаш се споени во централната вена, која е хибрид со Sorbus aria.[41]

Главните штетници за Дивото грозје се јаболковиот молец Argyresthia conjugella и пилата од планински пепел Hoplocampa alpina.[42][43] Рѓата габа Gymnosporangium cornutum произведува жолчки од лисја.[44] Листовите не се вкусни за инсектите, но се користат од ларви од инсекти, вклучително и од молецот Venusia cambrica, молецот Coleophora anatipennella -носител и од рударите на лисја од родот <i id="mwAao">Stigmella</i> . Полжавот Cornu aspersum се храни со листовите.[44] Растението може да страда од огнена болест.[45]

Фосилни записиУреди

Фосилите на Диво грозје се опишани од фосилната флора на областа Кизилџахамам во Турција, која е од рана плиоценска возраст.[46]

УпотребаУреди

КулинарствоУреди

Плодот на Дивото грозје во минатото се користел за намамување и фаќање птици. За луѓето, плодот е горчлив, адстрингентно, лаксативно, диуретик и холагог . Имаат витамин Ц, па спречуваат скорбут, но парасорбинската киселина ја иритира гастричната слузница.[23][33] Фармацевтот Манфрид Палоу напишал дека се сомнева во токсичноста на овошјето, но советувал да не се консумираат големи количини.[47] Овошјето содржи сорбитол, кој може да се користи како замена за шеќер кај дијабетичарите, но неговото производство повеќе не е релевантно.[48] Овошјето на Дивото грозје се користи во традиционалната австриска медицина внатрешно (како чај, сируп, желе или ликер) за третман на нарушувања на респираторниот тракт, треска, инфекции, настинки, грип, ревматизам и гихт.[49]

Свежото овошје обично не е вкусно, но може да се огорчи и да се направи компот, желе, џем, лут сируп, курва или сок, како и вино и ликер, или да се користи за чај или за правење брашно.[23][50][51] Овошјето се служи како прилог за јагнешко или дивеч.[32] Отстранувањето може да се постигне со замрзнување, готвење или сушење, што ја разградува парасорбинската киселина .[47][51] Овошјето е црвено во август, но обично се бере само во октомври по првиот мраз со сечење на коримбите.[25][52] Цврстите квалитети на грозјето го прават извор за овошје во суровата планинска клима и Марија Тереза, владетел на Хабсбуршката монархија, препорачала засадување на овој вид во 1779 година [32]

 
Споредба на овошјето Диво грозје од јадење сорта (лево) и дрво покрај патот (десно)

Повкусна сорта, наречена Sorbus aucuparia var. dulcis Kraetzl, или var. edulis Dieck, или var. moravica Dippel, првпат беше откриен во 1810 година во близина на Остружна во планинскиот венец Хруби Јесеник во Северна Моравија и стана широко распространет во Германија и Австрија на почетокот на 20 век.[53][54] Листовите му се поголеми и зашилени, само предниот дел од ливчињата е назабен, а имаат потемна кора, поголеми пупки и поголем плод.[55] Слични не-горчливи сорти пронајдени во јужна Русија за прв пат беа претставени во Средна Европа во 1900 година како „Росика“ и „Росика мајор“, која има големо овошје до 1.5 cm (0,59 во) во пречник.[56]

Две широко распространети сорти на Моравската сорта се „Конзентра“ и „Розина“, кои беа избрани почнувајќи од 1946 година од страна на Институт за хортикултура Дрезден-Пилниц, институт за земјоделски истражувања во Саксонија, од 75 примероци пронајдени главно во Рудните Планини и направени достапен во 1954 година.[56] Овошјето од пошироко употребуваната „Конзентра“ се мали до средни, слабо ароматични, полесно се транспортираат поради нивната подебела кора и се користат за цедење, додека плодовите на „Розина“ се поголеми, слатки и ароматични., и захаросани или употребени во компот.[57][58] Двете сорти се самоопрашливи, рано даваат плод, а содржината на шеќер се зголемува додека содржината на киселина се намалува како што плодот созрева.[59] „Beissneri“ е сорта со црвеникаво зеленило и кора и назабени лисја.[54] Другите јастиви сорти потекнуваат од и се именувани по Клостернејбург, Долна Австрија .[60]

Рускиот ботаничар Иван Владимирович Мичурин започнал во 1905 година да го вкрстува обичниот S. aucuparia со други видови за да создаде овошни дрвја. Неговите експерименти резултираа со сортите „Бурка“, „Лиќорнаја“, „Дессертнаја“, „Гранатнаја“, „Рубиноваја“ и „Титан“.[56] Други хибриди наДивото грозје засадени во Западна Европа почнувајќи од 1980-тите вклучуваат „Кралица од кајсија“, „Брилијантна жолта“, „Дивокока сјај“, „розова кралица“ и „кралица на лосос“.[61]

Листовите беа ферментирани со лисја од слатка жешка и дабова кора за да се создаде тревно пиво.[48] Овошјето се јаде како каша во мали количини против недостаток на апетит или вознемирен стомак и го стимулира производството на желудечна киселина.[47] Во народната медицина се користат како лаксатив, против реума и бубрежни заболувања и како гаргаран сок против засипнатост.[26]

Дрвена граѓаУреди

 
Свежо вкрстено исечено сорбус аукупариа со видливо срцево дрво
 
Свежо исечена сорбус аукупариа со видливо срцево дрво

Дрвото од дивото грозје се користи за работа на количка, за вртење и за резба.[5] Дрвото може да се користи од дрвја на возраст од 20 години.[39] Сапот е златно и бело, додека срцевината е кафеава. Во речиси бездрвени региони се користи како огревно дрво.[8] Листовите понекогаш се користат како сточна храна за добиток, додека плодот се користи против еризипелоидни инфекции кај домашните свињи и кози.[6] Кората на растението се користела за боење на волната кафеава или црвена.[48] Медот од цветовите на Дивото грозје е силно ароматичен и има црвеникава боја.[62]

Дивото грозје е засадена во планинските венци за да се зајакнат свлечиштата и зоните на лавините.[39]

ДекоративниУреди

Се користи и како украсно растение во паркови, градини или како авенија дрво.[20] Декоративните сорти вклучуваат 'Asplenifolia', која има поделени и остро назабени ливчиња, 'Blackhawk', која има големо овошје и темно зелено зеленило, 'Fastigiata', која има исправена колонозна форма, 'Fructu Luteo', која има портокалово жолто овошје, „Михред“, кој има брилијантно црвено овошје, „Пендула“, кое е дрво што плаче и „Ксантокарпа“, кое има портокалово жолто овошје.[45][63][64]

„Seerwater Seedling“,[65] исправена и витка сорта и „Wisley Gold“ [66] со жолти плодови, ја добија наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво.[67]

Култирите вегетативно се размножуваат преку сечи, калемење или пупки на штитот.[63]

Митологија и обичаиУреди

Во прозата Еда, нордискиот бог Тор се спасува од брзата река што ја создала џинката Гјалп фаќајќи роуан, кој стана познат како „заштита на Тор“.[68]

Во англискиот фолклор, се верувало дека гранчињата на Дивото грозје ги штитат злите духови [23] и вештерките.[69][70][71] Фабриката била наречена „вештерка“ во Англија, а од неговото дрво биле направени шипки за пронаоѓање руди.[48] Гранчиња од Дивото грозје биле користени за да се одвезат добитокот на пасиштето за прв пат во пролет за да се обезбеди нивното здравје и плодност.[72] Дрвените рачки на виљушките и другите земјоделски алатки биле изградени од дрвото на Дивото грозје , за да се заштитат животните на фармата и производството од магии на вештерки.[69] Според временските прилики, годината со изобилство на роунов плод би имала добра жетва на жито, но ќе биде проследена со тешка зима.[23]

Во шкотскиот фолклор, гранките од роуан традиционално се земале во говеда во мај за да се заштити добитокот од злото, а дрвјата роуан биле засадени на пасишта за слични цели.[73]

Дивото грозје се користи во грбовите на германските општини Ебернхан, Ешенроде и Хермсдорф и на регионот Височина во Чешката Република . Роуан е дел од грбот на Метрополитен округот Виган и логото на Виган Атлетик и Виган Вориорс .

НаводиУреди

 1. Rivers, M.C.; Beech, E. (2017). "Sorbus aucuparia". IUCN Red List of Threatened Species. 2017: e.T61957558A112304840. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T61957558A112304840.en. Retrieved 19 November 2021.
 2. "Sorbus aucuparia L." Plants of the World Online.
 3. „rowan noun - Definition, pictures, pronunciation and usage notes | Oxford Advanced Learner's Dictionary at“. Oxfordlearnersdictionaries.com. Посетено на 2022-05-06.
 4. 4,0 4,1 McAllister, H.A. (2005). The genus Sorbus: Mountain Ash and other Rowans. Kew Publishing. ISBN 9781842460887.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 Erlbeck, Haseder, Stinglwagner 1998, p. 166
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 Godet 1994, p. 52
 7. Breckwoldt 2011, p. 152
 8. 8,0 8,1 Hora 1993, p. 184
 9. Schauer 2001, p. 342
 10. 10,0 10,1 10,2 Zauner 2000, p. 52
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 Harz 2009, p. 72
 12. 12,0 12,1 Godet 2008, p. 110
 13. Laudert 1999, p. 57
 14. Rich, T. C. G. „The Plant Crib, Sorbus (PDF). Botanical Society of Britain and Ireland.
 15. Godet 1994, p. 138
 16. 16,0 16,1 Reichholf, Steinbach 1992, p. 103
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 Hecker 1995, p. 130
 18. 18,0 18,1 Smolik 1996, p. 63
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Godet 2008, p. 378
 20. 20,0 20,1 20,2 Kremer 2010, p. 42
 21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 Raspé, Findlay, Jacquemart 2000, p. 910
 22. 22,0 22,1 Godet 1998, p. 68
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 Erlbeck, Haseder, Stinglwagner 1998, p. 167
 24. Garcke 1972, p. 722
 25. 25,0 25,1 Breckwoldt 2011, p. 153
 26. 26,0 26,1 Hensel 2007, p. 112
 27. 27,0 27,1 Raspé, Findlay, Jacquemart 2000, p. 916
 28. 28,0 28,1 28,2 28,3 Raspé, Findlay, Jacquemart 2000, p. 911
 29. Větvička 1995, p. 200
 30. 30,0 30,1 30,2 Raspé, Findlay, Jacquemart 2000, p. 915
 31. Laudert 1999, p. 80
 32. 32,0 32,1 32,2 Laudert 1999, p. 83
 33. 33,0 33,1 Aichele, Golte-Bechtle 1997, p. 78
 34. „Record Rowan“. Chilterns Conservation Board. Архивирано од изворникот на 19 October 2015. Посетено на 7 April 2013.
 35. Ullrich, Kühn, Kühn 2009, p. 29
 36. „Rowan (Sorbus aucuparia L.)“ (PDF). Department of Agriculture, Food and the Marine. 2001. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-11-25. Посетено на 2022-05-07.
 37. Lohmann 2005, p. 60
 38. Laudert 1999, p. 81
 39. 39,0 39,1 39,2 39,3 Lohmann 2005, p. 61
 40. Raspé, Findlay, Jacquemart 2000, p. 913
 41. Hora 1993, p. 185–186
 42. Friedrich, Schuricht 1989, p. 43
 43. Friedrich, Schuricht 1989, p. 44
 44. 44,0 44,1 Alan Watson Featherstone (8 November 2010). „Trees for Life - Rowan Species Profile“. Trees for Life. Архивирано од изворникот на 27 February 2002. Посетено на 26 April 2013.
 45. 45,0 45,1 Flint 1997, p. 641
 46. Kasaplıgil, Baki (1977). „Ankara, Kızılcahamam yakınındaki Güvem köyü civarında bulunan son tersiyer kozalaklı-yeşil yapraklı ormanı“ [A Late-Tertiary Conifer-Hardwood Forest From the Vicinity of Güvem Village, Near Kızılcahamam, Ankara] (PDF). Bulletin of the Mineral Research and Exploration (турски и англиски). Ankara: General Directorate of Mineral Research and Exploration. 88: 94–102.
 47. 47,0 47,1 47,2 Pahlow 1993, p. 106
 48. 48,0 48,1 48,2 48,3 Laudert 1999, p. 84
 49. „Ethnopharmacological in vitro studies on Austria's folk medicine - An unexplored lore in vitro anti-inflammatory activities of 71 Austrian traditional herbal drugs“. Journal of Ethnopharmacology. 149 (3): 750–71. Oct 2013. doi:10.1016/j.jep.2013.06.007. PMC 3791396. PMID 23770053.
 50. Henschel 2002, p. 220
 51. 51,0 51,1 Dreyer 2009, p. 108
 52. Pahlow 1993, p. 105
 53. Friedrich, Schuricht 1989, p. 37
 54. 54,0 54,1 Friedrich, Schuricht 1989, p. 38
 55. Friedrich, Schuricht 1989, p. 40
 56. 56,0 56,1 56,2 Friedrich, Schuricht 1989, p. 41
 57. Friedrich, Schuricht 1989, p. 276
 58. Friedrich, Schuricht 1989, p. 277
 59. Fischer 1995, p. 213
 60. Neuweiler, Röthlisberger, Rusterholz, Terrettaz 2000, p. 214
 61. Friedrich, Schuricht 1989, p. 42
 62. Friedrich, Schuricht 1989, p. 45
 63. 63,0 63,1 Enzyklopädie der Garten- und Zimmerpflanzen 1994, p. 572
 64. Paul, Rees 1990, p. 141
 65. „RHS Plantfinder - Sorbus aucuparia 'Sheerwater Seedling'. Посетено на 15 November 2018.
 66. Sorbus 'Wisley Gold'. RHS. Посетено на 5 March 2021.
 67. „AGM Plants - Ornamental“ (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. стр. 98. Посетено на 15 November 2018.
 68. McTurk 1997, p. 205.
 69. 69,0 69,1 Simpson, J.; Roud, S. (2000). Dictionary of English folklore. Oxford University Press, Incorporated. ISBN 9780192100191.
 70. "Witchcraft: The Mountain Ash", in The Table Book, ed.
 71. "The Mountain Ash, or Wicken or Wiggen Tree", in Lancashire Folk-lore: Illustrative of the Superstitious Beliefs and Practices, Local Customs and Usages of the People of the County Palatine, edited by John Harland and T. T. Wilkinson (London, 1867), pp. 72–74.
 72. Scherf 2006, p. 58.
 73. Napier, James (2008). Western Scottish Folklore & Superstitions. Maple Shade NJ: Lethe Press. стр. 92. ISBN 978-1590210543.

Надворешни врскиУреди

 • Enzyklopädie der Garten- und Zimmerpflanzen (германски). Munich: Orbis. 1994. ISBN 3-572-00685-6.
 • Aichele, Dietmar; Golte-Bechtle, Marianne (1997). Das neue Was blüht denn da? (германски) (56th. изд.). Stuttgart: Kosmos. ISBN 3-440-07244-4.
 • Hora, Bayard, уред. (1993). Bäume der Welt (германски). Translated by Wolfgang Steuer (2. изд.). Stuttgart: DRW-Verlag. ISBN 3-87181-205-6.
 • Breckwoldt, Michael (2011). Essen aus der Natur (германски). Berlin: Stiftung Warentest. ISBN 978-3-86851-021-8.
 • Dreyer, Eva-Maria (2009). Welche Wildkräuter und Beeren sind das? (германски). Stuttgart: Kosmos. ISBN 978-3-440-11808-5.
 • Erlbeck, Reinhold; Haseder, Ilse E.; Stinglwagner, Gerhard K. F. (1998). Das Kosmos Wald- und Forstlexikon (германски). Stuttgart: Kosmos. ISBN 3-440-07511-7.
 • Fischer, Manfred (1995). Farbatlas Obstsorten (германски). Stuttgart: Ulmer. ISBN 3-8001-5542-7.
 • Flint, Harrison L. (1997). Landscape Plants for Eastern North America. Wiley. ISBN 0-471-59919-0.
 • Friedrich, Gerhard; Schuricht, Werner (1989). Seltenes Kern-, Stein- und Beerenobst (германски) (1. изд.). Melsungen: Neumann-Neudamm. ISBN 3-7888-0562-5.
 • Garcke, August (1972). von Weihe, Konrad (уред.). Illustrierte Flora (германски) (23rd. изд.). Berlin, Hamburg: Parey. ISBN 3-489-68034-0.
 • Godet, Jean-Denis (1994). Bäume und Sträucher (германски). Augsburg: Naturbuch-Verlag. ISBN 3-89440-154-0.
 • Godet, Jean-Denis (1998). Einheimische Bäume und Sträucher (германски). Augsburg: Naturbuch-Verlag. ISBN 3-89440-296-2.
 • Godet, Jean-Denis (2008). Knospen und Zweige (германски). Stuttgart: Ulmer. ISBN 978-3-8001-5778-5.
 • Harz, Kurt (2009). Bäume und Sträucher (германски) (14. изд.). Munich: BLV. ISBN 978-3-8354-0479-3.
 • Hecker, Ulrich (1995). Bäume und Sträucher. Früchte, Knospen, Rinden (германски) (3. изд.). Munich: BLV. ISBN 3-405-13737-3.
 • Henschel, Detlev (2002). Essbare Wildbeeren und Wildpflanzen (германски) (1. изд.). Stuttgart: Kosmos. ISBN 3-440-09154-6.
 • Hensel, Wolfgang (2007). Welche Heilpflanze ist das? (германски). Stuttgart: Kosmos. ISBN 978-3-440-10798-0.
 • Kremer, Bruno P. (2010). Essbare & giftige Wildpflanzen (германски). Stuttgart: Ulmer. ISBN 978-3-8001-5344-2.
 • Laudert, Doris (1999). Mythos Baum (германски) (2. изд.). Munich: BLV. ISBN 3-405-15350-6.
 • Lohmann, Michael (2005). Bäume & Sträucher (германски). Munich: BLV. ISBN 3-405-16875-9.
 • McTurk, Rory (1997). „Marie de France, Geirmundar þáttr heljarskinns, and reader-response criticism“. Во Lecouteux, Claude (уред.). Hugur. Paris: Presses de l'Université de Paris-Sorbonne. ISBN 2-84050-089-2.
 • Neuweiler, Reto; Röthlisberger, Kurt; Rusterholz, Peter; Terrettaz, Roland (2000). Beeren und besondere Obstarten (германски) (1. изд.). Zollikofen: LmZ. ISBN 3-906679-75-6.
 • Pahlow, Mannfried (1993). Das große Buch der Heilpflanzen (германски) (Revised. изд.). Munich: Gräfe und Unzer. ISBN 3-7742-1472-7.
 • Paul, Anthony; Rees, Yvonne (1990). Bäume im Garten (германски). Translated by Erhard Held. Ravensburg: O. Maier. ISBN 3-473-46173-3.
 • Raspé, Olivier; Findlay, Catherine; Jacquemart, Anne-Laure (2000). „Sorbus aucuparia L“. Journal of Ecology. 88 (5): 910–930. doi:10.1046/j.1365-2745.2000.00502.x.
 • Reichholf, Josef H.; Steinbach, Gunter, уред. (1992). Naturenzyklopädie Europas (германски). 7. Munich: Mosaik. ISBN 3-576-10107-1.
 • Schauer, Thomas (2001). Der große BLV-Pflanzenführer (германски) (8. изд.). Munich: BLV. ISBN 3-405-16014-6.
 • Scherf, Gertrud (2006). Wildpflanzen neu entdecken (германски) (1. изд.). Munich: BLV. ISBN 978-3-8354-0062-7.
 • Smolik, H. W. (1996). Naturführer Deutschland (германски). Cologne: Tigris. ISBN 3-632-98919-2.
 • Ullrich, Bernd; Kühn, Uwe; Kühn, Stefan (2009). Unsere 500 ältesten Bäume (германски). Munich: BLV. ISBN 978-3-8354-0376-5.
 • Větvička, Václav (1995). Dausien's grosses Buch der Bäume und Sträucher (германски). Translated by Jürgen Ostmeyer (3. изд.). Hanau: Dausien. ISBN 3-7684-2509-6.
 • Zauner, Georg (2000). GU-Kompass Laubbäume (германски) (10. изд.). Munich: Gräfe und Unzer. ISBN 3-7742-6205-5.
 • Sorbus aucuparia - информации, единици за генетска конзервација и сродни ресурси. Европска програма за генетски ресурси на шумите (EUFORGEN)