Демографија на Брегот на Слоновата Коска

Динамика на населението (1961 - 2003)
Старосна структура (2005)

Според последниот попис одржан во 2006 година, населението на Брегот на Слоновата Коска изнесува 17.654.843 жители.

Старосна структураУреди

(2007)

  • 0-14 години: 40,6% (мажи 3.603.386/жени 3.711.211)
  • 15-64 години: 56,6% (мажи 5.128.824/жени 5.060.027)
  • над 65 години: 2,8% (мажи 246.130/жени 263.831)

Коефициент на плодностУреди

Етнички составУреди

(2004)

ДијаспораУреди

Табелата подолу го покажува бројот на население кои се родени во Брегот на Слоновата Коска, а мигрирале во земјите членки на ОЕСР.[1]

Земја Жители
  Франција 45.231
  САД 7.595
  Италија 7.242
  Велика Британија 2.794
  Канада 1.865
  Белгија 1.363
  Швајцарија 1.100

РелигијаУреди

(2001)

ЈазикУреди

Службен јазик во земјата е францускиот.

НаводиУреди

  1. "База на податоци за земја на раѓање". ОЕСР. Посетено на 25 јуни 2010. (англиски)

Надворешни врскиУреди