Делта Холдинг е српска холдинг-компанија со седиште во Белград, Србија. Делта Холдинг врши различни услуги, како што се агробизнисот, недвижниот имот и големопродажба. Во неа работат околу 3.300 луѓе, што го прави еден од најголемите работодавачи во земјата.[1] Основач и претседател на Делта Холдинг е Мирослав Мишковиќ.

ИсторијаУреди

Делта Холдинг е основана на 4 февруари 1991 година во Белград.

Во март 2011 година, Делта Холдинг ја продаде својата најголема подружница и најголемиот српски синџир супервизори Макси, на белгиската Delhaize Group за 932,5 милиони евра . [2] Во мај 2014 година, Assicurazioni Generali ги купи останатите акции на втората најголема српска осигурителна компанија " Делта генерали ". [3]

Во февруари 2016 година трговските центри на " Делта Сити " во Белград и во Подгорица беа продадени на јужноафриканските Hyprop Investments Ltd за 202,5 милиони евра. [4] На 31 декември 2017 година, Делта Холдинг има 55 помошни компании (поделени во четири одделенија), од кои 17 се со седиште надвор од Србија. [5]

ПоделбиУреди

 
Седиштето на Делта Холдинг во Нов Белград

Делта Холдинг има 55 компании во рамките на нејзиното стопанство и вкупно четири одделенија (и фондација), секој од нив служи за поинаква намена. [5] Поделбите се како што следува: [6] [7]

 • Делта Агрур група - Агробизнис - најголемата поделба на Делта Холдинг. Оваа дејност работи во агробизнис активностите вклучуваат земјоделско производство, преработка, дистрибуција и маркетинг . Од јануари 2016 година, Делта Аграр управува со околу 14.500 хектари земјоделско земјиште (околу 145 квадратни километри) во Србија. [8]
 • Делта преработка на храна
  • Данубиј Нови Сад
  • Јухор Јагодина
  • Гала Миони Минијац
  • Забавувајте се и пополнете Земун
 • Делта Недвижни група - Недвижен имот
  • Делта недвижности
  • Трговски центри
  • Хотели и канцеларии - Crowne Plaza Белград, хотел Парк, Белекспоцентар, HolidayInn
 • Делта Дистрибуција - Трговија на големо
  • Делта DMD
  • Делта транспорт системи (ДТС)
  • Делта Автомото
  • Делта моторс
 • Делта Фондацијата

НаводиУреди

 1. Barlovac, Bojana. „Serbian Police Arrest Miroslav Miskovic“. Balkan Insight. конс. 17 August 2013. 
 2. Škrbić, M.. „Delta prodala Maksi za 932,5 miliona evra“, „blic.rs“. (на Serbian)
 3. Generali preuzeo potpuno vlasništvo nad kompanijom Delta Generali“, „deltagenerali.rs“. (на Serbian)
 4. V., S.. „Delta siti centri prodati Afrikancima za 202,8 miliona dolara“, „blic.rs“, 9 февруари 2016. (на Serbian)
 5. 5,0 5,1 Delta holding najveća ekonomska celina u Srbiji“, 18 октомври 2018. (на Serbian)
 6. „Organizaciona shema“. deltaholding.rs (Serbian). Delta Holding. конс. 2 January 2018. 
 7. K., D. I.. „Veliki sistemi nastavili da dobro zarađuju“, „novosti.rs“, 21 декември 2017. (на Serbian)
 8. Lakić, Suzana. „ISTRAŽUJEMO Oni su gazde srpske zemlje“, „blic.rs“, 24 јануари 2016. (на Serbian)