Деветнаесетта македонска ударна бригада

Деветнаесеттата македонска ударна бригада (позната и како Бригада „Гоце Делчев“) била формирана на 8 октомври[1] 1944 година во село Лаки, Виничко, на планината Плачковица. Била формирана од еден баталјон од борците на Македонската бригада „Гоце Делчев“, делови на Тринаесеттата македонска бригада и новопристигнати борци. Била во составот на Педесеттата македонска дивизија на НОВЈ. Наскоро нараснала на 1.144 борци и старешини, на 13 ноември 1944 година, а потоа на 1.429 борци на 25 ноември 1944 година.

Деветнаесетта македонска ударна бригада
Brigada Goce Delčev, Skopje 1944.jpg
Борци на бригадата „Гоце Делчев“ за време на дефиле во ослободено Скопје, ноември 1944
Активна10 октомври 1944 – 6 декември 1944
БиткиЗавршни операции за ослободување на Македонија
Команданти
Истакнати
команданти
Благој Левков

Команден составУреди

Командниот состав на бригадата го сочинувале:[1]

Политички комесар бил:

Борбени дејстваУреди

Во составот на бригадата делувале четири баталјони, еден придружен и еден извидувачки вод.[1] Дејствувала на комуникациите Штип-Радовиш и Штип-Кочани, спречувајќи го повлекувањето на германските сили кои се повлекувале на север. Позначајни борби во рамките на овие операции се воделе кај село Тернаци и с. Кучино на 30 октомври 1944 година, и кај селото Калаузлија на 4 ноември 1944 година.[1]

По ослободувањето на Штип, учествувала во борбите против балистите и во ослободувањето на Тетово на 19 ноември 1944 година. Со декемвриската реорганизација, бригадата била расформирана на 6 декември 1944 година, а главнината влегла во составот на Четиринаесеттата македонска младинска ударна бригада „Димитар Влахов“.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 134-136