Далекарлиски коњ или дала коњ (шведски: dalahäst) — традиционална изрезбарена, насликана дрвена статуа на коњ по потекло од шведската провинцији Даларна (Dalecarlia). Некогаш дала коњот главно се користел како играчка за деца; во модерно време станал симбол на Даларне, како и на Шведска воопшто. Постојат неколку различни видови на далекарлијански коњ, со карактеристики на локацијата на која се произведува.

Најголем светски далекарлиски коњ, изработен од бетон кој се наоѓа во Авест, Шведска

Производство на коњот далаУреди

НаводиУреди


Надворешни врскиУреди